Prepoznatljiva kaskadna zgrada na Terazijskoj terasi
Izbor za najlepšu zgradu u Beogradu

Zgrada B2 u Balkanskoj u izboru za najlepšu građevinu u Beogradu

Stambeno-poslovni kompeks B2 na Terazijskoj terasi takmiči se u izboru koji organizuje naš portal.

Po projektu arhitekata Slobodana Rajovića, Zorana Nikezića i Vasilija Milunovića u Balkanskoj ulici, tik uz hotel Moskva, nikao je 2010. godine stambeno-poslovni kompleks pod imenom B2.

Tvorac koncepta ove lokacije bio je arhitekta Nikola Dobrović, koji je na konkursu iz 1929. predložio legendarno rešenje u modernističkom duhu produžujući polje Terazijske terase do same savske obale, a stepenasto formirane parkovske celine oblikovao blokovima stambeno-poslovnih objekata.

Međutim, nije bilo interesa da se realizuje ovo skupo rešenje pa je naredna šansa usledila 1991. godine kada je raspisan javni konkurs za uređenje Terazijske padine, na kojem prvo mesto odnosi tandem arhitekata, profesori Slobodan Rajović i Zoran Nikezić. Projekat je dugo bio samo ideja na papiru, a delimična realizacija usledila je 2010. godine, kada biva dovršena jedna zgrada na levom obodu padine i delimično uređena pristupna parkovska površina. Zgrada je nazvana B2 (Balkanska ulica br. 2), a u razradi projekta, pobedničkom tandemu iz 1991. godine priključen je i arhitekta profesor Vasilije Milunović.

U najznačajnije kvalitete ove građevine može se svrstati to što nije podlegla pomodnoj staklomaniji.

Ova savremena građevina odskače vizuelnim kvalitetom pre svega zbog svoje kaskadne arhitekture prilagođene terenu. „U najznačajnije kvalitete ove građevine može se svrstati makroforma, koja se uspešno ugradila u razuđeno postojeće stanje i kaskadne zahteve denivelisanog prizemlja, kao i što nije podlegla pomodnoj staklomaniji,“ napisao je Mihajlo Mitrović u svojoj knjizi Arhitektura Beograda 1950-2012.

Stambeno-poslovni objekat B2, Balkanska 2; autori: Slobodan Rajović, Zoran Nikezić, Vasilije Milunović; godina: 2010; foto: Miloš Martinović

B2 od 1 do 10

Pristiglo je već preko dve hiljade glasova, ali takmičenje traje još nedelju dana tako da imate vremena da pažljivo pogledajte sve zgrade sa spiska i da svakoj od njoj date ocenu od jedan do deset. Spremni? Glasajte ovde.

Šta je još na spisku?

Započnite glasanje

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *