Sala posebno dobro izgleda kada padne noć
Izbor za najlepšu zgradu u Beogradu

Fiskulturna sala u Obrenovcu kandidat za beogradsku lepoticu

U užem izboru za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina našla se i fiskulturna sala u Obrenovcu po projektu Jovana Mitrovića.

Na originalnu zgradu iz 1930. godine, dodata je fiskultura sala – i to 85 godina kasnije. Na osnovu projekta arhitekte Jovana Mitrovića novu sportsku dvoranu trebalo je smestiti između stare školske zgrade, Sokolskog doma i crkve, koje su pod zaštitom države, s jedne i igrališta na otvorenom s druge strane.

U želji da održe postojeću ambijentalnu celinu i učenicima omoguće što više prostora za sportske aktivnosti, arhitekte su salu ukopali u tlo do kote podzemnih voda, dubine pet metara, a njen krov izdigli tri metra iznad površine. Naravno, moralo se razmišljati o zaštiti od podzemnih voda, tako da je deo sale pod zemljom izveden od betonskih dijafragmi i vodonepropusnog betona. Unutrašnja obloga sale urađena je od vodonepropusnog špera, koji je ujedno i završna obrada.

Red drvenih šibica simboličan je prikaz ograda tipičnih za sela u ovom delu Srbije.

Deo sale iznad površine zemlje izveden je od lameliranog drveta sa završnom obradom od stakla. Kako se u neposrednoj blizini objekta nalaze otvoreni tereni, deo fasade postali su i vertikalni drveni stubići. Oni ujedno štite objekat od udara lopti ali i direktnog udara sunčeve svetlosti. Ideju za ovakvu vrstu zaštite, arhitekte su pronašle u tradicionalnoj seoskoj arhitekturi. Naime, ovaj element zaštite podseća na drvene ograde, karakteristične za ovo podneblje.

„Red drvenih šibica simboličan je prikaz ograda tipičnih za sela u ovom delu Srbije“, kaže Mitrović, koji je za ovaj projekat osvojio nagradu 37. Salona arhitekture, u kategoriji „Arhitektura – rekonstrukcija“. Fiskulturna sala u Obrenovcu dobila je 2015. godine i nagradu Ranko Radović.

Fiskulturna sala, Obrenovac, autor: Jovan Mitrović; godina: 2015; foto: Miloš Martinović

Još jedna nagrada?

Može li fiskulturna sala u Obrenovcu osvojiti i nagradu portala Gradnja? Vi odlučujete! Glasajte ovde.

Šta je još na spisku?

Započnite glasanje

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *