Prolaz za zmajeve? Ma nee… Zapravo da! Foto: Flickr user See-ming Lee
Arhitektura

Rupe u zgradama: Kako feng šui kroji solitere u Hong Kongu

Da li ste se ikada zapitali po čemu se soliteri u Kini i Hong Kongu razlikuju od onih u ostatku sveta? Garantujemo da će vas odgovor iznenaditi!

Novi video iz serijala Borders koji se prikazuje na medijskoj platformi Vox prikazuje u kolikoj meri su tradicionalna učenja zastupljena u arhitekturi tamošnjih velikih gradova. Naime, dok je feng šui kod nas i u brojnim drugim evropskim zemljama prihvaćen tek kao jedan simpatičan trend, u Kini se on praktikuje i pri projektovanju velikih javnih građevina. Očigledan primer ove prakse vidi se u velikim otvorima ostavljenim po sredini solitera u Hong Kongu koje prati vrlo jednostavno objašnjenje: Kako bi drugačije zmajevi mogli da prolete kroz njih?!

Taman da prođu krila… foto: Flickr user ThisParticularGreg

Kako bi drugačije zmajevi mogli da prolete kroz zgrade da nema rupa?!

Video nam otkriva kako tradicionalno učenje da zmajevi preleću gradove kako bi sa planina došli do vode utiče na arhitekturu Hong Konga. Naime, staro je verovanje da će vam se desiti velika nesreća ukoliko sprečite zmajeve da dođu do vode. No, „zmajeve kapije“ (dragon gates) nisu jedini primeri na kojim se prepoznaje uticaj feng šui učenja na modernu azijsku arhitekturu. Voxov reporter osvrnuo se i na konstrukciju zgrade čuvene banke HSBC u kojoj su pokretne stepenice postavljene pod pomalo nesvakidašnjim uglom koji omogućava slobodno kretanje pozitivne energije unutar ove građevine. Štaviše, na vrhu ove zgrade postavljene su specijalne antene koje odvraćaju negativnu energiju koju emituje zloglasna zgrada Kineske banke izgrađena na samo par desetina metara odatle.

Reportažu u celosti možete pogledati ovde:

Da podsetimo, feng šui je drevna kineska veština koja propisuje uređenje ličnog prostora na način koji omogućuje strujanje pozitivnih energije koje donose sreću. Samim tim, feng šui se često primenjuje u dizajnu enterijera, dok navedeni primeri pokazuju da drevna učenja nisu potisnuta ni iz javne arhitekture. Štaviše, pre koji dan smo pisali o novom pešačkom mostu u Kini čiji oblik donosi sreću prolaznicima.

Zanimljivo je i to da su uticaju feng šui učenja u arhitektiri mnogo primetniji u Hong Kongu nego u Kini, a razlog tome se nalazi u političkim strujama koja su oblikovala stavove njihovih građana. Hong Kong je decenijama bio pod uticajem Velike Britanije, što je ostavilo traga u njegovoj kulturi, ali i arhitekturi i infrastrukturi grada. Više o toj temi saznaćete u jednoj od prethodnih epizoda serijala Borders.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *