Građevinarstvo

Železnička stanica u Japanu sagrađena oko drveta starog 700 godina

Ljubav prema prirodi ali i sujeverje sačuvalo je ovo drvo kamfora od seče.

Japansko poštovanje prema prirodi duboko je ukorenjeno u njihovu tradiciju. Ukoliko ima još uvek nekog ko sumnja u ovu činjenicu, ovaj projekat će ga sigurno razuveriti. Naime, železnička stanica Kajašima u Osaki građena je tako da se veliko stablo kamfora, koje stoji na ovom mestu više od 700 godina, ni malo ne poremeti.

Stanica Kajašima otvorena je još 1910. godine i u to vreme sagrađena je u blizini ovog drveta. Međutim, kako se populacija Osake povećavala, potrebno je bilo povećati kapacitete što je podrazumevalo njeno proširivanje i to baš na stranu gde je raslo drvo. Kako prenosi Spoon and Tamago, plan ekspanzije iz 1972. godine koji je odobren podrazumevao je i da se ovo drvo iseče.

Međutim, lokalno stanovništvo nije tako lako htelo da se odredke drveta za koje su mnogi meštani smatrali da je sveto i da će „onoga ko ga iseče, pratiti velika nesreća“.

Pod pritiskom javnosti, gradski oci bili su primorani da drvo zadrže u životu, a novoprojektovano rešenje podrazumevalo je gradnju takve platforme koja bi imala veliku rupu u krovu kroz koje bi krošnja mogla da dođe do svetlosti. Stanica je sagrađena 1980. godine a pored drveta podignuto je i malo svetilište. Za svaki slučaj.

Čelična konstrukcija sagrađena je tako da ima otvor u krovu kroz koje raste drvo. Drvo je u podnožju ograđeno staklenom ogradom kako ga navala ljudi ne bi slučajno oštetila.

Foto: naslovna Kosaku Mimura/Nikkei, ostalo Studio Ohana

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *