Materijali, Novi objekti

Vinarija Eger u Mađarskoj od zemljanog betona

Budimpeštanski studio Geberan Marian osmislio je projekat centra za posetioce vinarije koja je sazidana od lokalnih materijala.

Projektanti koji su za vinariju Eger već napravili vinski podrum u industrijskom delu okruga, dobili su novi zadatak da naprave centar za posetioce s terasom za probavanje vina na mnogo atraktivnijem mestu – u piktoresnom vinogradu.

Kako se projekat odvijao, nametala se ideja da se uz centar za posetioce izgrade i kabine za spavanje, bazen, kamp, pa čak i kula za osmatranje.

zemljani-beton-vinarija-01

U blizini vinarije leži veliko nalazište tufa (vulkanskog pepela) koje je otkriveno kopanjem vinskih podruma. Građevinci su odlučili da iskoriste ovaj materijal za zidanje objekta. Mešanjem mlevenog tufa sa cementnom i lokalnim drobljenim kamenom nastao je zemljani beton koji daje fantastične vizuelne karakteristike na fasadi, piše Deezen.

zemljani-beton-vinarija-02

Objekti su opremljeni ručno pravljenim nameštajem, autentičnim detaljima i lampama kupljenim na buvljim pijacama.

zemljani-beton-vinarija-03zemljani-beton-vinarija-05

Kula za osmatranje vinograda ali i divljih životinja.

zemljani-beton-vinarija-06 zemljani-beton-vinarija-07 zemljani-beton-vinarija-08 zemljani-beton-vinarija-09 zemljani-beton-vinarija-10 zemljani-beton-vinarija-11 zemljani-beton-vinarija-12 zemljani-beton-vinarija-13

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. nikola

    Nikakva novost.. nasi stari su od davnina koristili naboj za ispunu zidova izmedju drvene konstrukcije, vremenom su dosetljivi poceli stavljati i krec/cement u mesavinu sa glinom i dobili slicno ovome, jedino sto se Madjari u svoj toj pameti nisu setili da je pepeo u vecini slucajeva blago radioaktivan posebno vulkanskog porekla kada je koncetrisan na jednom mestu. Cak i obican pepeo is klasicnog sporeta pokaze blagu dozu radioaktivnosti na zajgeru kamoli veca kolicina vulkanskog porekla. klasicni naboj sa raznim materijalima tipa kreč, oksidi gvozdja itd.. i dobiju lepu teksturu zivoda uz prilicnu cvrstinu.

    1. SLADJAN ILIC

      Vidim znate dosta o kucama sa nabojem.Imam u planu praviti Etno selo od 6 kucica od naboja ili od armiranog montaznog betona. Voleo bih da se javite i odgovorite mi na neka pitanja.Znam da se krec stavlja u zavrsnom sloju protiv glodara -miseva ali sam skeptik za cement .

Ostavite odgovor

Obavezna polja *