Arhitektura, Izdvojeno

Arena u Veroni dobija suptilni pokretni krov

Delikatan posao stavljanja krova na rimski amfiteatar trebao bi uskoro da krene s realizacijom.

Intervencije na znamenitostima starim i više od 2.000 godine nije lako raditi. Zbog toga je raspisan međunarodni konkurs kojim bi se dobilo najbolje moguće rešenje. Od pristiglih 87 radova, za najbolje je izabrano ono rešenje koje potpisuje nemačka arhitektonska firma GMP Architekten. Ukoliko sve bude teklo po planu, njihov predlog pokretnog krova postaće sastavni deo čuvene istorijske arene u Veroni.

Primarni materijal pokretnog krova činiće oko 12.000 kvadratnih metara tkanine prekrivene zaštitnom folijom.

 

U saradnji sa inženjerima iz firme Schlaich Bergermann and Partners, arhitekte iz GMP Architekten osmislile su suptilno rešenje koje neće mnogo uticati na postojeći izgled istorijske građevine, piše Designboom.

Primarni materijal pokretnog krova činiće oko 12.000 kvadratnih metara tkanine prekrivene zaštitnom folijom. Tkanina će se pomerati pomoću sajli koje će, kada je krov spakovan, biti potpuno sakrivene ispod jedne strane kružnog nosača, tako da će biti potpuno neprimetne kada je arena otvorena.

Arena u Veroni datira još od 30. veka pre nove ere a u njoj se i dalje održavaju koncerti, predstave i sličnih kulturni događaji. Baš zbog toga, potrebno je postaviti pokretni krov koji neće narušiti izgled građevine, a moći će da efikasno zaštiti i arenu i njene posetioce.

Rešenje pokretnog krova

Rendering: GMP Architekten

Korisni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *