Arhitektura

Čelični toranj pretvara smog u dijamante

Dizajner Daan Roosegaarde vođen idejom o čišćenju vazduha od smoga, osmislio je električni toranj, koji će imati dvostruku funkciju.

Toranj za usisavanje smoga biće visine 23 metra i biće postavljen u Roterdamu ovog septembra. Smog Free Tower, osim što će čistiti vazduh, transformisaće prerađeni ugljenik u jednu vrstu dijamanata koji će potom biti ugrađivani u prelepo prstenje i manžetne.

Smog free tower 01

Smog Free Tower uvlačiće zagađen vazduh na vrhu a izbacivaće čist vazduh kroz šest bočnih otvora. Toranj će biti u stanju da svaki dan prečisti 123 miliona kubnih metra vazduha.

Učesnici u projektu nemaju nameru da se zaustave na samo najednom tornju i nadaju se da će se ubrzo još ovakvih naći i u drugim gradovima širom sveta.

Smog free tower 02

Kako dijamanti nastaju od ugljenika pod visokim pritiskom, ova mašina će simulirati taj proces. Za jedan prsten potrebno je 35 hiljada kubnih metara vazduha, što znači da će na dnevnom nivou biti moguća proizvodnja oko 3,5 hiljada komada nakita.

Smog free tower 03

Ipak, kako je procenat ugljenika u ovim dijamantima manji nego kod „punokrvnog“ i cena nakita će biti niža. Ukoliko želite da imate prsten ili manžetne nastale ovim procesom, potrebno je da izdvojite između 50 i 300 evra.

Smog free tower 04

Pogledajte Sarajevski most u Barseloni koji ima „skupljače smoga“.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *