Građevinarstvo, Izdvojeno

Sarajevski most u Barseloni dobija „skupljače smoga“

Španski arhitektonski studio BCQ otkrio je svoje planove za uređenje mosta u Barseloni, koji podrazumevaju smanjenje zagađenja vazduha i bolju rasvetu.

Cilj projekta je da se ovaj nadvožnjak, poznat kao Sarajevski most, učini prijatnijim za pešake, kroz bolju rasvetu i veći kvalitet vazduha. Gradsko veće Barselone zatražilo je od studia BCQ da ovaj most, koji prima saobraćaj sa severa, pretvori u novi reprezentativan ulaz katalonske prestonice.

Sarajevo Bridge01

„Renoviranje i poboljšanje Sarajevskog mosta deo je niza akcija za rešavanje problema pešaka, sa ciljem da on postane mesto susreta između dva naselja.“, objasnili su BCQ.

Postojeći površinski sloj mosta biće zamenjen posebnim betonom koji funkcioniše kao prečišćivač vazduha. On apsorbuje štetne materije iz vazduha i pretvara ih u bezopasne supstance.

Sarajevo Bridge02

U ovom betonu nalaze se i elementi poznati kao „sjajno kamenje“, koje će bti izvor ambijentalnog osvetljenja. Ovi dodaci nisu radioaktivni i toksični a funkcionišu tako što apsorbuju solarnu energiju tokom dana i polako je oslobađaju u vidu svetlosti tokom noći.

Sarajevo Bridge03

Pored višenamenskog ekološkog betona, planira se i postavljanje zelenih zidova. Oni će se nalaziti sa obe strane mosta. Kako bi se stvorili prijatni zeleni prolazi, na zidove će se nadovezati pergola uz koju će biljke puzavice dalje moći da rastu, formirajući nadstrešnicu.

Sarajevo Bridge04

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *