Aktuelno

Svi krovovi u Francuskoj od sada moraju biti pokriveni rastinjem ili solarnim panelima

Nova regulativa francuskih vlasti, donešena u cilju štednje energije, primenjuje se na sve nove objekte u komercijalnim zonama.

Navikli smo da krovove u razvijenim zemljama krase solarni paneli i rastinje ali oni su mahom bili stavljani zahvaljujući entuzijazmu i, pre svega energetskoj osvešćenosti ljudi koji pod njima žive. Međutim, od sada više nema izbora… barem ukoliko živite u Francuskoj – svi novi krovovi moraju biti pokriveni ili biljkama ili solarnim panelima, piše Guardian.

zeleni-krovovi-solarni-paneli-2

Naravno, ova regulativa donešena je zbog toga što su zeleni krovovi dobri izolatori objekta pa je potrebno manje energije za njegovo zagrevanje zimi, odnosno, za hlađenje leti. Takođe, zeleni krovovi zadržavaju vodu, što je dobro u slučaju velikih padavina kada kanalizacija ne može da primi veliku količinu atmosferskih voda, i podstiču biodiverzitet jer daje pticama šansu da prežive u urbanoj džungli.

Zeleni krovovi su najpopularniji u Nemačkoj i Australiji, dok je grad Toronto, na primer, već usvojio zakon koji propisuje da svi industrijski i stambeni objekti moraju biti ozelenjeni.

Ukoliko uslova za postavljanje zelenih krovova nema, investitor se može odlučiti i za solarne panele. Naravno, njihova uloga u energetskoj efikasnosti je jasna jer prave potpuno „čistu“ električnu energiju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Mare

    Još sedamdesetih o tome govorio pok. arh.Ranko Radović!

  2. miro vinduska

    Ja sam u novembru postavio i vidim ustedu a ste ce tek biti kad duplo vise suncanih dana bude preko ljeta

Ostavite odgovor

Obavezna polja *