Enterijeri

Kako iskoristiti skandinavski stil za uređenje malih stanova

Beli zidovi, starinski satovi, kristalni lusteri, bela posteljina i šarenoliki detalji su elementi koji karakterišu skandinavski stil. Zanimljivo je što svi ovi postulati skandinavskog uređenja enterijera mogu da se iskoriste i prilikom osmišljavanja enterijera malih stanova.

Mali dvosoban stan od 39 m2 u Stokholmu uređen je dosta jednostavno: beli zidovi i nameštaj, prozori bez zavesa, lagani komadi nameštaja bez prenatrpavanja.

Najčešće korišćena boja prilikom uređenja malih stanova jeste bela. Dok belu boju u malim stanovima koristimo u službi vizuelnog povećavanja prostora, u severnim zemljama ona je nezaobilazna jer unosi preko potrebnu svetlost u domove.

mali stan enterijer

Skandinavci imaju ukorenjenu ljubav prema prirodi, koristeći svaku priliku da svoje vreme provedu u aktivnostima van kuće. U enterijerima, osim bele, često koriste prirodne teksture i boje drveta. Velika površina parketa nije prekrivena tepisima – što je i naš savet i prilikom uređenja malih stanova.

bela kuhinja

U skandinavnskim stanovima najčešće se može videti nameštaj jednostavnih linija koji je praktičan i funkcionalan. Upravo ovo je savet i za male stanove jer tu važi deviza „manje je više“.

Jednostavni beli frontovi kuhinje su najbolje rešenje za mali stan. Na ovaj način zanimljivu zidnu oblogu ćete istaći u prvi plan a veliki elementi kuhinje neće dominirati stanom.

hodnik-u-malom-stanu

Police za kačenje bez frontova: sjajna ideja u uskim hodnicima.

spavaca soba u malom stanu

Umesto klasičnog zida, deo za spavanje može se odvoditi staklenim paravanom koji neće viruelno skratiti prostor već i ovako malog stana.

tus kabina u plocicama

I naravno, malo kupatilo savršeno je za ugradnju tuš kabine u ravni sa podom. Ukoliko koristite bele ili dosta svetle pločice, iz vašeg malog stana ćete izvući maksimum.

terasa sa dekingom

Foto: Fantasticfrank.se

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *