Enterijeri

Funkcionalni raspored u svega 40 kvadrata

Živopisna Barselona sve više kuburi sa novim stanovima. Zbog toga cene nekretnina rastu pa se kupci odlučuju na manje stanove sa inteligentnim rešenjima.

Budući da je reč o samo 40 kvadratnih metara, dnevne prostorije su sjedinjene u jedinstveni prostor, dok je privatni, spavaći deo odvojen, piše D&D. Kako bi se što više iskoristio prostor, korišćeni su elementi nameštaja koji istovremeno imaju različite funkcije. Naime, glavni element organizacije osnove stana bila je biblioteka koja, osim što služi kao polica za knjige, takođe ima funkciju stepenica koje vode do male galerije gde se nalazi dodatni krevet za goste.

barselona-mali-stan-1 barselona-mali-stan-2

S druge strane biblioteke i ispod galerije nalazi se garderoba koja koristi pozadinu biblioteke kao orman. Tako je jednim elementom omogućeno kružno kretanje unutar stana i ujedno je odvojen javni deo stana (kuhinja – trpezarija – dnevni boravak) od privatnog (spavaća soba – garderoba).

barselona-mali-stan-3 barselona-mali-stan-4

Kuhinja i kupatilo u ovom stanu smeštene su neposredno uz manje unutrašnje dvorište kako bi imale prirodnu ventilaciju. Malo, ali funkcionalno kupatilo svedeno je na minimum te je putem garderobe povezano sa spavaćom sobom, dok se kuhinja pomoću ostvra otvara prema ostatku stana.

Projekat enterijera potpisuje arhitektica Eva Cotman.

barselona-mali-stan-5 barselona-mali-stan-6

Pogledajte još interesantnih rešenja malih stanova.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *