Vijadukt Mijo u Francuskoj, najviši drumski most na svetu; Foto: Daniel Jamme/Eiffage
Aktuelno

Pakujte kofere: Najveća Fosterova retrospektiva uskoro u Parizu

Izložba u Centru Pompidu prikazaće različite periode 60-godišnjeg rada renomiranog arhitekte, istražujući njegove projekte kroz prizmu sedam tema.

Do sada najveća retrospektiva, koja obuhvata celokupan opus proslavljenog britanskog arhitekte Normana Fostera tokom poslednjih šest decenija, biće otvorena u Centru Pompidu u Parizu 10. maja.

Izložbu je dizajnirao lično Baron Foster od Obale Temze, a izvodi je u saradnji sa arhitektonskom praksom Foster + Partners i Fondacijom Normana Fostera.

Tako će do 7. avgusta ove godine na gotovo 2.200 kvadrata biti prikazani različiti periodi njegovog rada, ističući ključne projekte kao što su zgrada Hongkong and Shanghai Banking Corporationa (Hong Kong, 1979–1986), muzej Carré d’Art (Nim, Francuska, 1984–1993), Međunarodni aerodrom u Hong Kongu (1992–1998) i Apple Park (Kupertino, SAD, 2009–2017).

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Newport School u Genetu u Velsu (1975); Ilustracija: © The Norman Foster Foundation

Arhitektura inspirisana prirodom

Retrospektiva Normana Fostera u Centru Pompidu istražuje rad arhitekte kroz prizmu sedam tema: Priroda i urbanitet, Koža i kosti, Vertikalni grad, Istorija i tradicija, Planiranje i mesto, Mreže i mobilnost i Budućnost.

„Ova izložba prati teme održivosti i predviđanja budućnosti. Rođenje ove prakse 1960-ih poklopilo se sa prvim znacima svesti o krhkosti planete. To su bili zeleni izdanci onoga što će kasnije biti nazvano Zeleni pokret“ – rekao je za DesignBoom Foster i dodao:

„Ovi principi su možda sada mejnstrim ali pre više od pola veka bili su revolucionarni i anticipirali su današnju stvarnost.  Tokom decenija, nastojali smo da osporimo konvencije, ponovo osmislimo tipove zgrada i pokažemo arhitekturu svetlosti i lakoće, inspirisanu prirodom, koja može biti i radost, ali i ekološki prihvatljiva“.

Apple Park u Sjedinjenim Američkim Državama; Foto: Nigel Young/Foster + Partners

Na samom ulazu posetioce će dočekati čitava galerija predmeta koji nikada ranije nisu viđeni u Francuskoj.

Crteži, skice, originalne makete, diorame i brojni video snimci omogućiće posetiocima da efikasno sagledaju 130 značajnih projekata.

Na samom ulazu posetioce će dočekati čitava galerija predmeta koji nikada ranije nisu viđeni u Francuskoj, a koji se sastoje od crteža, skica i fotografija koje je napravio arhitekta.

Izložba će uključivati i dela umetnika Fernana Ležera, Konstantina Brankušija, Umberta Boćonija i Aija Vejveija, zajedno sa industrijskim kreacijama poput jedrilica i nekoliko klasičnih automobila, koji su često služili i kao izvori inspiracije.

Nacrti za zgradu Chesa Futura u Švajcarskoj; Izvor: The Norman Foster Foundation

U katalogu 80 najznačajnijih projekata

Retrospektivu prati i katalog od 264 stranice, koji prikazuje osamdeset najznačajnijih projekata britanskog arhitekte.

Ova monografija sadrži tri portfelja koji prikazuju Fosterove rane izvore inspiracije, projekte sprovedene u saradnji sa Ričardom Bakminsterom Fulerom i mnogobrojne druge crteže i skice.

Katalog izdaje Editions du Centre Pompidou pod rukovodstvom kustosa retrospektive, Frederika Mijagrua.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *