Novi objekti

Planetarijum u obliku galaksije M51

Od pamtiveka, ljudi su fascinirani planetama, zvezdama i galaksijama. Novo mesto gde će se izučavati univerzum nalazi se u Konigstuhlu u blizini Hajdelberga.

Građen po obliku poznate spiralne galaksije M51, ovaj objekat ima zadatak da impresionira astronome i promoviše akademsku razmene ideja između naučnika i studenata.

Projekat zgrade potpisuje biro Bernhardt i partneri  a pokrovitelj investicije je Max-Planck institut za astronomiju.

Kako bi se opservatorijum mogao rotirati oko centralne ose, kružna dvospratna zgrada napravljena je u kombinaciji armiranog betona, čeličnih bandaža i zidova od stakla. Jezgro zgrade je „Galaksija“, amfiteatar sa 101. sedištem,  a iznad se nalazi kupola planetarijuma. Spiralan oblik zgrade izveden je oko jezgra a u ovim „kracima“ nalaze se foajei, izložbeni prostor i kancelarije.  Stakleni zidovi i otvoreni prostori omogućavaju različite vizure koje su veoma atrkativne posetiocima.

Izvođenje ovog objekta bio je poseban podvig. Upotrebljeno je 600 tona čelika, 1.175 metara kablova za prednaprezanje i 3.000 metara kubnih betona. Najveći zahvat bila je kupola planetarijuma teška 205 tona i glavnog raspona od 14 metara. Napravljena je od 20 segmenata od prednapregnutog betona marke SB4.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *