Dizajn enterijera kreiran uz pomoć platforme Interior AI; Foto: © Interior AI
Enterijeri, Softver

Za i protiv: Veštačka inteligencija u dizajnu enterijera

AI će uticati na skoro svaku industriju, a ako niste spremni za napredak i ne možete da se pridružite promenama na tržištu, vaši konkurenti će vas pobediti.

Veštačka inteligencija (artificial intelligence) je napravila značajan korak u raznim industrijama, a ni oblast enterijera nije izuzetak.

U narednim godinama možemo očekivati još veći tehnološki razvoj koji će potencijalno preokrenuti profesiju i proces dizajna kakav danas poznajemo.

A šta ova tehnologija donosi svetu dizajna enterijera i kako će uticati na ovu industriju u budućnosti, pokušaćemo da vam otkrijemo u redovima koji slede.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Virtuelni asistenti

Jedan od primarnih načina na koji se AI koristi u dizajnu enterijera jeste stvaranje virtuelnih „asistenata“ za dizajn.

Ovi alati omogućavaju dizajnerima da unesu svoje ideje i primaju predloge i opcije za nameštaj, šeme boja i druge elemente.

Virtuelni „asistenti“ takođe mogu da generišu 3D prikaze i crteže, dajući klijentima realističan pregled svog prostora pre nego što se obavi bilo kakav fizički posao.

Foto: © Interior AI

Samo pomoću slike, bilo preuzete sa interneta ili fotografije, dobijaju se predlozi za budući izgled prostora.

Drugi način na koji se AI koristi u dizajnu enterijera jeste analiza podataka o kupcima.

Analizom prošlih preferencija kupaca i obrazaca kupovine, dizajneri mogu preciznije predvideti koji će stilovi i proizvodi biti popularni u budućnosti.

Ovo im može pomoći da donesu informisanije odluke o dizajnu i stvore prostore koji su prilagođeni potrebama i ukusima njihovih klijenata.

Aplikacija Interior AI koja „muti vodu“

Platforma pod nazivom Interior AI omogućava korisnicima da kreiraju nov izgled, pa čak i nove karakteristike za svoje unutrašnje prostore.

Samo pomoću slike unutrašnjeg prostora, bilo preuzete sa interneta ili fotografije, dobijaju se predlozi za budući izgled prostora.

Pre kreiranja mogućih varijanti dizajna, aplikacija može zatražiti od korisnika da popuni kratak upitnik: birajući omiljeni stil, boje, akcente enterijera, željene materijale

Foto: © Interior AI

Postavlje se pitanje ko polaže pravo na delo koje je generisao AI model?

Dalje, dobijeni podaci se mogu uporediti sa bazom podataka u kojoj su takvi zadaci već rešeni. Štaviše, aplikacija će zapamtiti koji dizajn ste izabrali i, u sličnom slučaju sa novim korisnikom, prvo će ponuditi taj dizajn.

Jedan od potencijalnih uticaja AI na profesiju dizajna enterijera jeste potencijal za automatizaciju određenih zadataka.

AI menja dizajnere?

Iako je malo verovatno da će veštačka inteligencija u potpunosti zameniti ljudske dizajnere, moguće je da bi određeni delovi procesa projektovanja mogli biti automatizovani, kao što je kreiranje crteža ili izbor nameštaja i dekora.

Ovo bi potencijalno moglo da oslobodi više vremena dizajnerima da se fokusiraju na kreativne i konceptualne aspekte svog rada. Radeći zajedno sa veštačkom inteligencijom, dizajneri bi mogli biti efektivniji.

Dizajn enterijera kreiran uz pomoć platforme Interior AI; Foto: © Interior AI

Zabrinutost oko etike korišćenja

Naravno, postoje i potencijalni nedostaci sve veće upotrebe AI u dizajnu enterijera.

Neki ljudi mogu biti zabrinuti zbog potencijalnog gubitka poslova zbog automatizacije, a možda će postojati potreba da se dizajneri prilagode i unaprede kako bi bili u toku sa industrijom koja se menja.

Ali, sa druge strane, AI će uticati na skoro svaku industriju, a ako niste spremni za napredak i ne možete da se pridružite promenama na tržištu, vaši konkurenti će vas pobediti.

Takođe postoji zabrinutost oko etike korišćenja veštačke inteligencije, postavlja se pitanje – ko polaže pravo na delo koje je generisao AI model?

Zakon propisuje da autorsko pravo pripada fizičkoj osobi koja stvori autorsko delo. S obzirom na to da je delo stvorila veštačka inteligencija, tako stvoreno delo ne može imati autorsko-pravnu zaštitu.

Za profesiju dizajna enterijera biće važno da se prilagodi i razvije kako bi maksimalno iskoristila mogućnosti koje AI nudi.

Sama tehnologija na kojoj veštačka inteligencija počiva je fantastično postignuće. Ali, neodgovornom upotrebom se lako može otići u pogrešnom pravcu.

Uprkos ovim potencijalnim izazovima, sve je verovatnije da će AI nastaviti da igra sve važniju ulogu u industriji dizajna enterijera u narednim godinama.

Kao i kod svakog tehnološkog napretka, za profesiju dizajna enterijera biće važno da se prilagodi i razvije kako bi maksimalno iskoristila mogućnosti koje AI nudi.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Goran

  Ako je prema priloženim slikama, enterijeristi ne moraju da se brinu da će uskoro dobiti konkureciju.

  1. Far

   AI će pristupiti klijentovim bankovnim podacima i društvenim mrežama te saznavši šta po kojim cenama likalni stolari, podopolagači te moleri rade, čak i odabrati najbolju ponudu. Advanced options za cenkanje sa izvođačevim AI.

 2. Minimax

  Najgore od svega, klijenti sada neće samo pretraživati Pinterest i Instagram za inspiraciju, već i AI alate. Arhitekte i dizajneri su najebali u najavi 🤣

Ostavite odgovor

Obavezna polja *