Foto: Zignavisual for Sotheby’s International
Enterijeri

Kako izgleda stan u kojem je živela slavna Zaha Hadid

Bila je jedna od najslavnijih arhitekata današnjice i njeno ime biće zauvek vezano za neke od najambicioznijih projekata na svetu. Upravo zbog toga je njen privatni stan bio tako privlačan kupcima. Stan je prodat za 5,75 miliona dolara.

Stan koji je godinama bio u posedu slavne arhitektice nalazi se u Majamiju, na obali velike južne plaže. Projektovala ga je ona lično, po svom ukusu i obogatila ga brojnim unikatnim komadima nameštaja. U stanu je boravila tokom rada na grandioznom kompleksu luksuznih apartmana One Thousand Museum, što je bio jedan od samo dva projekta koje je izgradila na američkom kontinentu.

Enterijer je u futurističkom stilu sa zakrivljenim linijama i ovalnim oblicima po kakvom se za života i proslavila.

Stan je uređen u jednostavnom futurističkom stilu sa zakrivljenim linijama i ovalnim oblicima po kakvom se za života i proslavila. Prostire se na 236 kvadrata, sa ukupno tri spavaće sobe, četiri kupatila i ogromnim balkonom.

Stan podseća na muzej savremene umetnosti – sa čistim linijama, besprekornim belim sobama, modernim umetničkim nameštajem, geometrijskim plafonima i prozorima od poda do plafona sa kojih puca fantastičan pogled na bazene, oazu zelenih palmi, plažu i Atlantski okean„, piše Forbes.

Stan je prodat na internacionalnoj platformi za prodaju (mahom luksuznih) nekretnina Sotheby’s za vrtoglavih 5,75 miliona dolara, a oglasu je naglašeno da je centralni deo stana povezan sa još jednim manjim apartmanom za goste. U galeriji ispod pogledajte i ostale fotografije stana.

Galerija fotografija:

 

Veliko nasleđe Zahe Hadid

Da podsetimo, Zaha Hadid je umrla u 65. godini upravo u Majamiju pre dve godine od srčanog udara. Za života je projektovala značajne objekte kao što su Italijanski nacionalni muzej moderne umetnosti u Rimu, Sportski centar za Olimpijske igre u Londonu, Heydar Aliyev Centre u Bakuu, Rosenthal Center u Sinsinatiju i zgrada Opere u Guangzhou. I Beograd je mogao dobiti zgradu po projektu Zahe Hadid na mestu zgrade Beko.

Prva je žena dobitnica Prickerove nagrade za arhitekturu 2004. godine, a prestižnu Stirlingovu nagradu osvojila je dva puta zaredom, 2010. i 2011. godine. Zbog ogromnog doprinosa svetskom arhitektonskom nasleđu, od engleske kraljice dobila je titulu dame 2012. godine.

Nakon njene smrti, arhitektonski biro koji je osnovala u Londonu 1980. godine nastavio je sa radom. Danas biro ZHA upošljava preko 400 radnika i radi da izuzetno ambicioznim projektima širom sveta.

Foto: Zignavisual for Sotheby’s International

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *