Zaha Hadid Capital Hill (1)
Izdvojeno, Kuće slavnih, Svetski projekti

Izgrađena prva i jedina privatna kuća po nacrtu Zahe Hadid

Slavna arhitektica Zaha Hadid decenijama je inspirisala fanove širom sveta grandioznim projektima. Skoro dve godine nakon njene smrti, izgradnja njenih preostalih projekata konačno se bliži kraju, a na red je došla realizacija njene prve i jedine privatne kuće.

Da sve bude interesantnije, projekat imena Capital Hill Residence nalazi se usred ruske šume nedaleko od Moskve. No, za razliku od tajnovitih stepa, seoce Barviha u poslednjih nekoliko godina postalo je pravo utočište za ruske bogataše, odnosno one koji sebi mogu da priušte ovakvu jednu ekskluzivu.

Vladislav Doronin, vlasnik poseda i direktor kompanije koja se bavi izgradnjom luksuznih ugostiteljskih objekata, upoznao je Zahu Hadid pre skoro deset godina i odmah shvatio da jedino ona može da dizajnira njegovu „kuću iz snova“.

Objekat lič na svemirski brod koji je sasvim slučajno sleteo u gustu šumu.

U narednom periodu, Zaha je njegovu viziju ilustrovala kroz seriju realističnih rendera. Na njima je objekat ličio na svemirski brod koji je sasvim slučajno sleteo u gustu šumu, a potom se ukopao u tlo u nameri da se zakamuflira.

U kontrastu s prirodom

Većina projekata sa potpisom Zahe Hadid su komercijalni objekti smešteni u urbanu sredinu. Za razliku od njih, ova neo-futuristička građevina nalazi u jakom kontrastu sa prirodom kojom je okružena.

Najviši nivo kuće smešten je na 35 metara visine, kako bi pogled sa prozora spavaće sobe mogao da se vine iznad gustih krošnji.

Po želji klijenta, najviši nivo kuće smešten je na neverovatnih 35 metara visine, kako bi pogled sa prozora spavaće sobe mogao da se vine iznad gustih krošnji. Ipak, najveći deo objekta nalazi se ispod nivoa šume. U donjem nivou smeštena je teretana, spa centar i bazen dugačak 20 metara. Nesvakidašnja kuća sadrži još nekoliko ekscentričnosti kao što su japanski vrt i pravi noćni klub!

San postaje realnost

„Posmatrati kako nešto što ste tako precizno planirali postaje stvarnost je zaista neverovatan osećaj“, priča Dorinin i dodaje: „Već sam imao prilike da doživim nešto slično radeći na izgradnji ogromnih nebodera, ali i dalje ne mogu da verujem da sam uspeo da izgradim ovaj dom sa Zahom.“

Procenjuje se da vrednost ovog objekta iznosi oko 140 miiona dolara.

Foto: OKOGroup.com, Renderi: Zaha Hadid

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *