Opremanje

Foster + Partners predstavili sistem za lakše postavljanje instalacija

Čuvena britanska arhitektonska firma dizajnirala je fleksibilni sistem Node na koji se povezuje rasveta, sigurnosne kamere, protivpožarni i ventilacioni sistemi.

Sistem nazvan Node razvijen je u saradnji s renomiranom italijanskom kompanijom za rasvetu Artemide i firmom Price Industries, koja se bavi sistemima za grejanje i  hlađenje. Poenta ovog sistema je da su svi uređaji, preko uniformnog priključka, kače na istu instalaciju koja je povezana standardizovanim električnim vezama tako da se sve funkcije mogu kontrolisati s jednog mesta.

Na istu instalaciju kači se rasveta, sprinkleri, zvučnici i razni detektori.

Na ovaj objedinjeni sistem može se povezati čitav dijapazon različitih uređaja kao što su svetiljke, sprinkleri, zvučnici ali i različiti senzori kao što su oni za detektovanje dima, pomeranja ili otvaranja vrata i prozora.

Sistem Node je predstavljen tokom prethodnog meseca na Sajmu rasvete u Frankfurtu, na kom je obrazloženo da je sistem kreiran kao rezultat Fosterovog uverenja da instalacije objekta treba posmatrati kao deo dizajna celokupnog projekta, piše Dezeen.

Uniforman dizajn

Svaki kompatibilan uređaj je kružne forme i svi su napravljeni od istih materijala sa istim vizuelnim karakteristikama tako da se lako mogu spajati i kombinovati.

Modularnost sistema omogućava da se određene komponente mogu dodati ili ukloniti iz mreže, bez ikakvih problema po ostatak konfiguracije.

Svi uređaji su kružne forme i svi su napravljeni od istih materijala tako da se lako mogu spajati i kombinovati.

A da bi rasveta dobro izgledala i da bi davala svetlo pogodno za rad, pobrinula se čuvena italijanska kompanija Artemide koja je za Fosterov integrisani sistem razvio rasvetu Hoy. U pitanju je LED rasveta od 3000K, a svetiljke se proizvode u crnoj i beloj boji.

„Node je proizašao iz želje da se napravi integrisani sistem koji nudi jedno fleksibilno rešenje za postavljanje instalacija u celoj zgradi, pojednostavljujući taj proces čime se i olakšava sam rad sistema.“ – rekao je Mike Holland, šef sektora industrijskog dizajna firme Foster + Partners.

Foto: Foster + Partners

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *