Fakta iz ad akta

Ova maketa drevnog Rima pravljena je čak 38 godina

Gipsani model Rima u razmeri 1:250, naručio je glavom i bradom Musolini još davne 1933. godine.

Grad Rim je pravi magnet za turiste koji godišnje privuče više miliona ljudi. Turisti posećuju drevne ruševine kako bi uvideli kako se kultura i arhitektura menjala tokom milenijuma. Sada, posle mnogo godina izgradnje, posetioci imaju priliku da vide grad iz potpuno druge perpektive zahvaljujući maketi drevnog Rima u razmeri 1:250. Maketa Plastico di Roma Imperiale, koju je naručio Musolini 1933. a koja je završena 1971. godine, oslikava Rim onako kako je izgledao u 4. veku pod vlašću Konstantina Velikog.

Posao se odužio i zbog toga što je Musolini srušio mnoge antičke kuće u Rimu zarad probijanja gradskih puteva.

Maketu, koja sada stoji u Muzeju rimske civilizacije, napravio je arheolog Italo Gismondi koji je potrošio puno vremena, zapravo, godina, da napravi repliku grada onako kako je on tačno izgledao u 4. veku. Ironija je da je nedostatak dostupnih podataka za konstruisanje makete usledio nakon naređenja Musolinija da se unište mnoge antičke kuće u Rimu kako bi se izgradili putevi, piše My Modern Net.

Gismondi je za pravljenje makete grada koristio mapu Rodolfoa Lanciani, Forma Urbis Romae iz 1901. godine.

Scenografija za Gladijatora

Ova maketa, veličine impozantnih 16,80×16,80 metara, poslužila je i reditelju Ridliju Skotu za snimanje nekoliko scena čuvenog filma Gladijator.

Foto: Flickr user dalbera

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *