Fakta iz ad akta

Ovaj stadion mogao je da primi četvrtinu stanovništva Rima

Cirkus Maksimus bio je najveća građevina u drevnom Rimu koja i danas pleni pažnju istoričara umetnosti iako sada na njegovom mestu raste trava.

Mislite da je Marikana u Rio de Žaneiru veliki stadion? A šta kažete za stadion koji može da primi 250.000 gledalaca?! Za priču o ovom primeru Fakta iz Ad Akta, vodimo vas u drevni Rim i to preko 2.500 godina nazad u istoriju.

Cirkus Maksimus je bio veliki rimski hipodrom, trkalište za trke dvokolica (bigama i kvadrigama, to jest, kolica sa dva i sa četiri konja), dužine preko 600 metara, postavljen na dugoj padini brda Palatina i mogao je da primi preko 150.000 gledalaca. Međutim, neki izvori pominju da je, u posebnim prilikama, mogao da primi 250.000 gledalaca, u to vreme četvrtinu rimske populacije, budući da je Rim od 1. do 3. veka imao preko milion stanovnika.

Cirkus Maksimus u kamenu. Foto: Google Maps

Stadion je mogao da primi četvrtinu populacije, budući da je Rim od 1. do 3. veka imao preko milion stanovnika.

 

Početak izgradnje Cirkus Maksimusa datira još iz sredine 6. veka pre nove ere, ali je on stradao u nekoliko požara, da bi svu svoju veličinu dosegao u 1. veku nove ere kada je izgrađen u kamenu sa tri sprata. Prizemlje, namenjeno vladarima, bilo je popločano mermerom što svedoči o sjaju i bogatstvu Rima u drevna vremena.

Circus Maksimus danas. Foto: Vašek Vinklát, Flickr

Sredinom trkališta pružala se spina (kičma), bogato ukrašena stubovima i kipovima. Imperator Oktavijan Avgust dodao je na spinu obelisk visine 25 metara donet iz Egipta i on se danas nalazi u Rimu na Piazzi del Popolo, i to je jedini ostatak nekad grandioznog objekta. Danas je to park i popularna turistička destinacija.

Naslovna fotografija: YouTube

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *