Aktuelno, Domaći projekti

Kako izgleda mozaik na kupoli Hrama Svetog Save

Ukupna površina mozaika na centralnoj kupoli iznosi 1.248 kvadratnih metara, a postavljanje ove 40 tona teške kompozicije privodi se kraju.

Pod rukovodstvom akademika Ruske akademije umetnosti Nikolaja Muhina, 70 ruskih i srpskih umetnika urađen je mozaik na glavnoj kupoli Hrama Svetog Save u Beogradu. Mozaik nosi predstavu vaznesenja Hristovog sa anđelima, ispod njih je sa istočne strane lik Presvete Bogorodice sa dva arhangela, a oko njih je 12 apostola koji gledaju prema vaznesenju Hristovom. Mozaikom dominira impozantna figura Isusa Hrista visine 14 metara, gde je samo samo lice dužine preko dva metra, piše Beobuild.

Mozaikom dominira impozantna figura Isusa Hrista visine 14 metara, gde je samo samo lice dužine preko dva metra.

Postavljanjem mozaika na glavnoj kupoli završena je samo prva faza radova. Sledeća faza uveliko je u pripremi i ona obuhvata izradu i ugradnju dodatnih 2.800 kvadrata mozaika u oltarskom delu.

Mozaik od 4 miliona evra

I nakon ove dve faze ostaće još dosta posla do završetka ove spektakularne građevine. Posla ima i na enterijeru i na eksterijeru, gde po završetku unutrašnjost hrama treba da bude pokrivena sa ukupno 15.000 kvadrata mozaika.

Ukupna vrednost ove donacije iznosi 4 miliona evra, a realizovana je preko kompanije NIS Gaspromnjeft i ruske federalne agencije Rossotrudničestvo.

Foto: Beobuild

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *