Aktuelno, Izdvojeno

Vežbajte urbanizam uz Cities XXL i poznate domaće objekte

Kompanija Focus Home Interactive izbacila je nastavak popularne igre Cities koja se više nego ikada fokusira na urbanizam.

Focus Home Interactive započeo je Cities XL serijal pre oko pet godina, kao odgovor baš na SimCity i kako bi popunio rupu u žanru, ali je vrlo brzo izrastao u kultni hit među obožavaocima simulacija urbanizma i arhitekture. Nakon toga, gotovo u redovnim intervalima dobijali smo nove verzije koje su nažalost bile kopije prethodnika. Ipak, XXL je dobio mogućnost ubacivanja objekata preko Workhopa pa su se u bazi već pojavili i domaći objekti.

Cities-XXL-1

Koncept ovih igara je manje-više uvek isti: na mapi se prvo kreće sa kreiranjem puteva i saobraćajnica, a zatim se zoniraju industrijski, stambeni i komercijalni distrikti. Svaka od ovih zona ima svoje prohteve, pa je potrebno balansirati dok se šetate ka konačnom cilju – što većem gradu koji funkcioniše stabilno.

Cities-XXL-4

Ukoliko se potrudite, u Cities XXL moći ćete da kreirate prelepe gradove. Neki od rezultata koje smo mogli da vidimo na internetu zaista izgledaju fantastično i odmah se vidi koliko je truda i mašte upotrebljeno prilikom njihove izgradnje.

Cities-XXL-2

Igranje ovog naslova najviše i podseća baš na crtanje urbanističkog plana jednog grada i više nalikuje na softver za ovu namenu, nego na video-igru. Problemi nastaju kod jako velikih gradova ili ako se zbrzano krene sa napredovanjem. Zato treba pažljivo isplanirati svaki korak jer se greške skupo plaćaju.

Cities-XXL-3

Gradovi se mogu razvijati na nekom od 65 različitih pejzaža na mapama koje su zaista ogromne. Na izboru su rajska ostrva, poljane i brda, pustinje ili pak snežni krajolici. Mape su takođe razvrstane po težini, to jest izobilju resursa, tako da će svaki igrač uspeti da nađe nešto po svom ukusu. Uz to, igra poseduje preko 1.000 različitih objekata inspirisanih nekim od 47 različitih arhitektonskih stilova.

Cities-XXL-3

I Hram Svetog Save u igri!

Jedna od najvećih novina XXL-a je što sa sobom konačno donosi implementaciju Steamovog Workshopa, sistema za lakše instaliranje modifikacija igre. Umesto dosadašnje pretrage više različitih sajtova posvećenih igri, komplikovane instalacije, sada je pregled sadržaja koji su kreirali drugi igrači znatno lakša, a instalacija se radi samo jednim klikom miša. Najzanimljvije od svega? Neko je već uradio lepe modele Hrama Svetog Save (link) u Beograda i Sinan-pašine džamije u Prizrenu (link).

Cities-XXL-hram-svetog-save

Tekst: Nikola Dolapčev

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *