Aktuelno

Terazijska terasa: Pogledajte kako će izgledati novi trg u Beogradu

Arhitekta Branislav Redžić i njegov biro ARCVS osmislili su idejno rešenje trga kojeg karakterišu stepenice blagog nagiba.

Na jednom od najdragocenijih gradskih javnih prostora sa kojeg još, barem do izgradnje „Beograda na vodi“, puca pogled na sremsku ravnicu, Redžić se iskrcao pre sedam godina. Tada je na konkursu ARCVS podelio prvu nagradu sa arhitektima Dejanom Milanovićem i Grozdanom Šišović, piše Politika.

TerazijskaTerasa4

Ali od 2008. godine do danas gotovo ništa nije urađeno. Novi pokušaj obnove terase došao je na red kao deo strategije uređenja Beograda i gradski čelnici su odlučili da aktiviraju Redžićevo rešenje, doduše prilično modifikovano u odnosu na ono od pre sedam godina.

TerazijskaTerasa

– Sada smo se fokusirali samo na Terazijsku terasu, koju smo oblikovali kao novi gradski trg. Zamišljena je kao mesto kroz koje građani neće protrčavati nego će tu moći da se druže i uživaju u različitim manifestacijama. Stepenice duge stotinak i široke oko 40 metara biće popločane granitom, a središnjim delom će se prelivati voda. Trg i stepenice zauzimaće trećinu postojećeg parka, a dve trećine biće ozelenjene i pošumljene, sa proplancimana kojima će građani moći da se odmore – kaže Redžić.

TerazijskaTerasa5

I to nije sve. Sa buduće pjacete ispod velikog stepeništa biće probijen koridor do terazijskog podzemnog prolaza. To znači da prolaznici kada uđu u podzemni prolaz ispred bivše Robne kuće „Beograd“ neće više morati da izađu kod Terazijske česme, već će moći da nastave ispod nje sve dok ne izbiju na velike stepenice trg iznad Ulice kraljice Natalije, gde je sada park.

Ideja nam je bila da podzemni prolaz kod hotela Balkan i Moskva produžimo ispod Terazijske česme i povežemo sa pjacetom i parkom. U taj prostor bi se ponovo uselile radnjice koje su nestale izgradnjom šoping-molova – objašnjava Redžić.

Terazijska terasa u ciframa:

  • 4.500 kvadratnih metara površina stepenica
  • 1.500 kvadrata za kulturni centar
  • 1.350 kvadrata višenamenskog izložbenog prostora
  • 400 kvadrata pjaceta
  • 400 kvadrata restoran

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. nepismeni arhitekta

    Imate li vi savremene arhitekte pojam o tome koliko je Beograd imao zelenila pre 50 godina a kako danas sve pravite generički da liči na 3d maks render? Terazijski plato je imao visoke krošnje koje su dobacivale do vrhova hotela Moskva. Takvo zelenilo je neophodno Beogradu naročito na mestima gde ljudi treba da provode vreme. Što više zelenila: visoke lipe, breze, platani. To je drveće koje čisti grad i daje hlad leti a zimi greje grad. Zelenilo samo zelenilo! Ali onda niko ne bi video vaš projekat jer ta krošnja zaklanja vaše besmislene projekte.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *