Mozaik na celoj površini ili pak kao detalj je zgodan način da ga učinite zid zanimljivim i atraktivnim. Obzirom da nije jeftin za postavljanje uglavnom se izvodi u luksuznijim prostorima ili na manjim površinama.

Želite i vi da ulepšate svoje kupatilo ili kuhinju ovim dekorativnim elementom? Pokazaćemo vam tok postavljanja mozaika koji je nešto drugačiji u odnosu na postavljanje keramičkih pločica.

Pločice koje su prikazane u sledećim primerima možete kupiti u salonima kompanije EuroDOM.

Tok postavljanja mozaika

 1. Priprema podloge
  Podloga na koju se lepi mozaik mora biti glatka, čvrsta, čista i suva. Ako je mozaik providan, podloga se mora izgletovati belim gletom. Ako je za savršeno ravnanje površine potrebno naneti više od 2 mm gleta, preporučujemo upotrebu specijalnih proizvoda. Optimalna temperatura za izvođenje radova je između pet i 30 stepeni.
 2. Nanošenje lepila
  Za staklaste mozaike preporučuje se upotreba belog jednokomponentnog lepka. Ovo vezivo, visokih performansi je materijal na bazi cementa posebno prilagođen postavljanju staklenih mozaika. Koristire ravnu stranu gletarice da lepak ravnomerno nanesete na zid a zatim je išarajte nazubljenoms stranom koristeći gletaricu sa zubovima najmanje 3 mm dubine. Ne nanosite lepak na velike površine da se nebi osušio pre nego postavite pločice.
 3. Postavljanje mozaik pločica
  Posle polaganja mreže na lepak pritisnite mozaik gumenom gletaricom i proverite da li je razmak između svakog dela mreže na istoj udeljenosti za sve delove mozaika t.j. da li će kasnije činiti jednake spojeve. Pre fugovanja spojeva ostavite lepak sa se osuši najmanje 24 sata.
 4. Fugovanje
  Za fugovanje, sve pločice moraju biti kompletno čiste, bez prašine ili drugih ostataka. Sav višak lepka se mora skloniti sa pločica dok je još uvek svež. Ne počinjite fugovanje dok se lepak potpuno ne osuši. Rasporedite fug masu preko spojeva koristeći gumenu gletaricu, ispunjavajući šupljine sve do dna. Koristite gletaricu da sklonite suvišan materijal. Pre nego što se smesa osuši, očistite ostatke sunđerom ili krpom. Uradite ovo bar dva puta dobro ispirajući sunđer ili krpu. Sledećeg dana ponovite proces.
 5. Sečenje staklenog mozaika
  Za pravilno sečenje ili perforaciju stakla koristite sledeće alate: Za rezanje malih komada preporučujemo upotrebu specijalnog rezača za pločice staklenih mozaika. Za sečenje celih delova koristite vlažno sečenje dijamantskim sečivom namenjeno za staklene materijale. Posle obeležavanja olovkom linije sečenja na staklu ili mozaiku secite nekoliko puta preko istog mesta, sečući svaki put nešto dublje da bi sprečili lomljenje. Da bi izbušili rupe za vešanje ogledala ili zidnih svetala preporučujemo vodeno-hlađene bušilice sa dijamantskom burgijom. Burgije su dostupne u različitim dabljinama 6, 8, 10 i 12 mm. Važno: koristite gumene podloške da bi onemogućili pucanje stakla.
 6. Čišćenje
  Za svakodnevno održavanje preporučujemo tečnost za stakla kao što je Mer. Osušite mozaik mekom suvom krpom da bi izbegli ogrebotine ili lomljenje ćoškova. Da bi površinu održavali u savršenom stanju preporučujemo da je tretirate sredstvima za održavanje mermera jednom godišnje.
 7. Zapažanje i saveti
  • Kada postavljate pločice sa mat obradom za savršene rezultate proverite da li je površina uprljana lepkom ili glet masom
  • Korišćenje deterdženata i abrazivnih meterijala kao što je Vim može oštetiti pločice.
  • Mala odstupanja u veličini ili boji su tipična za ručno-rađena stakla. Preporučujemo da pregledate pločice pre polaganja.

Evo još lepih primera korišćenja mozaika u enterijeru:

Korisni kontakti firmi koje prodaju mozaik

Pogledajte kako da sami napravite mozaik od starih keramičkih pločicia.