Pločice u kuhinji po projektu dizajnera enterijera Sonje Brstine; foto: Igor Conić
Izvođenje, Saveti arhitekte Sonje

Postavljanje pločica i cena

Ako se odlučite da sami postavljate keramičke pločice ili želite da proverite koliko to košta, na pravom ste mestu. 

Pločice mogu biti rustične ili moderne, standardnih veličina ili velikih dimenzija. Pored klasičnih pločica koje se izvode sa fugama, postoje pločice koje su laserski sečene (rektifikovane) i koje se slažu jedna do druge te na kojima se ne vide spojevi odnosno fuge.

Za koje god se odlučite, evo kako teče postupak postavljanja pločica:

Tok postavljanja pločica

 1. Plan postavljanja
  Pre postavljanja pločica, isplanirajte raspored na papiru. Izbegavajte rezanje pločica na manje komade od četvrtine, jer je male komade teško pravilno izrezati. Postavite odgovarajuće radno svetlo. Skinite sva vrata jer će postavljanje pločica podići visinu poda te visinu vrata treba prilagoditi novoj visini poda.
 2. Priprema podloge
  Sastoji se u čišćenju površine od prašine i svih nečistoća i neravnina. Podloga treba da je suva.
 3. Nanošenje lepila
  Za postavljanje pločica koristite lepila tip C1. Prilikom nanošenja lepila na pod pazite ta ne prekrijete preveliko područje kako se lepilo ne bi osušilo. U jednom nanosu pokušajte naneti lepilo za otprilike 10 pločica. Ako je zid ravan, potrošnja lepila je oko 5 kg po m2 zida.
  Preporuka: Ceresit CM 11, džak od 25 kg košta 5-6 evra, džak pokriva 5-8 kvadrata.
 4. Postavljanje pločica
  Nanesite sloj lepila na prvu pločicu i postavite je na željeno mesto. Vrlo je važno da prvu pločicu postavite ispravno jer će njen položaj određivati položaj svih ostalih pločica u prostoriji. Na pod možete postaviti letvu koja će vam služiti kao pomoć u držanju pravca. Kako bi razmak između pločica bio jednak koristite plastične krstiće. Prilikom postavljanja redovno proveravajte vaser vagom da li su pločice tačno horizontalno postavljene. Postavljanje pločica završite na izlaznim vratima i ostavite sve da se suši 24 sata. Nakon toga možete ukloniti letve koje su služile kao vodilje i plastične krstiće.
 5. Fugovanje
  Mali razmak od 2-3 mm između pločica se fuguje. U tu svrhu se može koristiti sredstvo za fugovanje, pri čemu trebate odabrati i odgovarajuću boju koja će odgovarati boji pločica. Popunite razmake između pločica tako da pločice ostanu potpuno i u cijelosti čiste, u skladu sa uputstvima proizvođača. Masa za fugovanje (Ceresit) košta oko 5 evra za kantu od 2 kg i to je dovoljno za desetak kvadrata.
 6. Čišćenje
  Kada se radovi do kraja obave, očistite pločice vlažnom krpom ili odgovarajućim neutralnim sredstvom za pranje.
  Ovim je postupak postavljanja pločica završen!

Cene postavljanja pločica

Ukoliko vam majstor postavlja pločice to će vas koštati oko 10 evra/m2. U ovu cenu je uračunat materijal za postavljanje ali bez pločica. Međutim, ukoliko tražite majstora u Beogradu on će postavku pločica naplatiti između 15 i 18 evra po kvadratu.

Cena pločica kreće se od 7 (domaće pločice) do 100 evra/m2 (inostrane pločice većih dimenzija).

Neki od domaćih proizvođača keramike su: Zorka – Šabac, Keramika – Kanjiža, Toza Marković – Kikinda, dok su najpopularnije strane pločica kod nas: Florim, Ragno, Sant AgostinoPorcelanosa, Cerim, Aparici

Pročitajte i članak o postavljanju mozaika u kupatilo i kuhinju, a pogledajte i kako se pločice najlakše postavljaju:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. architetto

  Ratifikovan je SSP, a pločice su REKTIFIKOVANE (od eng.Rectify / ital.Rettificare = ispraviti – misli se na plocice ravnih ivica).

 2. katics

  uhh skup taj majstor od 10 evrica.. 🙂 realno oko 7evrica

 3. Pločice u dnevnom boravku | Gradnja - Portal građevinarstva i arhitekture

  […] želite da budete upućeni u tajne majstorskih zanata pogledajte naš članak o načinu postavljanja keramičkih pločica. Tagovi: Cerim    dnevna soba    dnevni […]

 4. Sonja Brstina

  Naravno, cena postavljanja varira kako od grada do grada tako i od majstora do majstora. Udeo u ceni ima i vrsta pločice koja se postavlja. Neke od pločica su komplikovanije za postavljanje pa je samim tim cena tada i veća.

 5. Kako izabrati keramičke pločice | Gradnja - Portal građevinarstva i arhitekture

  […] izvedenih u Cerim, Floor Gres i Rex. Što se tiče cena koje vas interesuju pročitajte članak o načinu postavljanja pločica i njihovoj ceni. Pločice iz serije Rex Pločice iz serije Cerim Pločice iz serije Rex Cerim pločice koje […]

 6. Najlepše keramičke pločice | Gradnja

  […] toplinu i daju prirodan izgled. Slog brodskog poda je vrlo zahvalan za postavljanje. Kod ovakvog načina postavljanja pločica ima malo sečenja i […]

 7. Miomir

  25 kilograma dzak za 8 kvadrata ?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *