Izdvojeno, Izvođenje

Kako je Galerija Matice srpske spašena od vlage

Ovo važno kulturno dobro rekonstruisano je nekoliko puta u svom životnom veku a krajem 2015. godine urađena je revitalizacija koja je unela novi sjaj u ovo staro novosadsko zdanje.

Galerija Matice srpske u Novom Sadu jedna je od najstarijih muzejskih institucija ne samo u Vojvodini nego i šire. Od svog osnivanja 1847. godine čuva, obrađuje, obogaćuje i izlaže vrednu umetničku zbirku srpskog slikarstva. Međutim, jedna veliki problem u suterenskim prostorijama (depoa) pretio je da ugrozi čitavu kolekciju zbog čega je morala biti urađena temeljna sanacija objekta. Problem je bio vlaga!

sanacija-galerije-matice-srpske-05

Projektom je bila obuhvaćena kompletna rekonstrukcija suterenskih prostorija, sanacija od vlage podova i zidova i ugradnja lifta

Iako je tokom projektovanja i izgradnje originalnog objekta, površine 5.000 čega je 2.500m2 izložbenog prostora, vođeno računa o problemu vlage u suterenu te uspostavljen sistem vazdušne izolacije u spoljnim zidovima, neminovno je bilo da se, zbog starosti objekta kao i promene nivoa podzemnih voda tokom bezmalo jednog veka, taj problem ponovo aktuelizuje. Ovim projektom, kojeg potpisuje arhitektonski studio N-Martin Project, rešili su se funkcionalni problemi suterenske etaže, na nivou dispozicije prostora i njegovog opremanja, kao i problem vlage.

sanacija-galerija-matice-srpske-03
Mapiranje problema vlage

Tačke prodora vlage

Tokom istraživanja napravljeno je šest sondi u podu (do temeljne ploče) kako bi se ustanovilo stanje postojećih slojeva. Zemlja između dve betonske ploče je na određenim mestima zatečena potpuno mokra, što je uzrokovano visokom podzemnom vodom koja je zasićuje preko zidova ili kroz mesta susreta zida sa temeljnom pločom – što su najslabije tačke prodora. Na tim istim mestima, nekoliko dana nakon iskopavanja, pojavila se podzemna voda u samim sondama, dok na sondama na višim kotama nije. Na tim ostalim mestima zemlja je bila blago vlažna što ukazuje na manju zasićenost podzemnim vodama.

sanacija-galerije-matice-srpske-01

Sanacija vlage podrazumevala je rešenje sanacije zidova i podova unutar objekta adekvatnim sistemima kao i obradu fasadne sokle. Radovi koji su prethodili njihovom izvođenju obuhvatali su uklanjanje slojeva poda do cementne košuljice, kao i uklanjanje tampon sloja zemlje do temeljne ploče te ugradnju novih slojeva poda sa nivelisanjem prema postojećoj višoj koti suterenske etaže. Takođe, predviđena je bila i sanacija pukotina na podu trezora/depoa kao i izrada nove AB ploče.

sanacija-galerija-matice-srpske-01
Bobičava folija sa mrežicom

Nakon postavljanja drenažne folije, na zidove se preko nje nanosio krečno-gipsani malter sa završnom obradom zidova bojom. Bobičava folija sa mrežicom pouzdano izoluje zidove iznutra i predstavlja izdržljivu i vodootpornu osnovu za gipsani i produžni malter, kao i za gips kartonske ploče. Na taj način se u podrumu dugoročno obezbeđuju suve površine zidova. Sa bobicama visine 8 mm omogućava se vazdušni međuprostor između vlažnog podrumskog zida i maltera.

Zaštita i sanacija podova podrazumevala je nivelaciju/podizanje nivoa poda na koti visoke podzemne vode kao i izvođenje sistema hidroizolacije i sanacije. Nakon popunjavanja oštećenja, nanosio se dvokomponentni elastični hidroizolacioni premaz.

Sanacija vlage podrazumevala je rešenje sanacije zidova i podova unutar objekta, kao i obradu fasadne sokle

Hidroizolacioni premaz ugrađen je i na obodne zidove u visini od 20-25cm. Završna obrada zidova i plafona, kao i unutrašnjih vidljivih instalacija grejanja i struje bojena je u belu i sivu boju, dok su zidovi depoa naspram ulaznih vrata obojeni različitim bojama, kako bi se uspostavila estetska veza sa galerijskim prostorima na spratu.

sanacija-galerija-matice-srpske-02
Intervencije na podovima i zidovima u cilju zaštite od vlage

Podovi su, nakon postavljanja hidroizolacionog sloja i termoizolacije, obloženi granitnom keramikom koja svojom teksturom i bojom podseća u velikoj meri na postojeći pod od teraco pločica, na čije su mesto došli. Ostale površine podova u suterenu obrađene su samolivom.

sanacija-galerije-matice-srpske-02

Unutrašnje uređenje

Sistem rasvete je projektovan sa posebnom pažnjom obzirom da je uslovljen sa više faktora. Namena prostorija (depoi, radionice, arhiv i prostori za skladištenje materijala) je takva da zahteva pravilno raspoređeno i dovoljno jako osvetljenje koje istovremeno neće opteretiti postojeću elektro mrežu. Zbog toga je odabrano LED osvetljenje sa lampama postavljenim tako da njihove pozicije budu fleksibilne.

sanacija-galerije-matice-srpske-03

Unutrašnje uređenje obuhvatilo je izradu posebno projektovanih polica za skladištenje umetničkih dela. Police su projektovane po zahtevima nadležnih lica Galerije a po uzoru na elemente koji se nalaze u depoima inostranih galerija.

sanacija-galerije-matice-srpske-08

U cilju zaštite umetnina koje se skladište i čuvaju u suterenskim depoima, uvoden je novi alarmni sistem kao i sistem protivpožarne zaštite.

sanacija-galerije-matice-srpske-06

Odgovorni projektant bio je arhitekta Nikola Martinović, a na projektu su učestvovale i arhitekte Ivana Korać, Milan StefanovićRobert Hitenberger.

sanacija-galerija-matice-srpske-06

Projekat je izveden krajem 2015. godine ali radovi na obnovi Galerije Matice sprske. Naime, sada sledi sređivanje fasade za čije finansiranje se uveliko skupljaju sredstva.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *