Izdvojeno, Softver

SketchUp u oblacima: 3D crtanje od sada i u browseru

Probali smo beta verziju my.SketchUpa koji radi iz bilo kojeg modernog internet pretraživača i evo šta smo zapazili.

Krajem juna, Trimble je lansirao beta verziju my.SketchUpa, popularnog programa za trodimenzionalno crtanje koji ovog puta radi direktno iz browsera. Nisu potrebne nikakve instalacije, nikavi plugionovi, niti posebna podešavanja: samo se registrujete, sačekate da vam se odobri nalog za beta testiranje (čekanje oko jednog dana), ulogujete se i svi alati za crtanje biće pred vama u Chromu, Firefoxu, Safariju ili Internet Exploreru.

mysketchup-1
Rad sa alatima za crtanje i manipulaciju objektima isti je kao i u desktop verziji

Rad u my.SketchUpu biće poznat svima koji su do sada koristili ovaj 3D program. Iako je raspored ikonica u menijima malo drugačiji, sve prečice preko tastature rade kao i u desktop verziji. Crtanje kvadrata, njegovo izvlačenje u kocku, pravljenje otvora „bušenjem“ komandom Push/Pull funkcioniše onako kako ste navikli. Tu su komande za kotiranje, rotiranje, panovanje, zumovanje… Moguć je rad u lejerima, pravljenje scena i animacija, a na raspolaganju su vam i stilovi koji crtežu daju drugačiji ton i izgled. My.Sketchup u potpunosti podržava Warehouse tako da su vam svi 3D modeli iz ove popularne baze dostupni jednim klikom.

Zaboravite na Pro mogućnosti

My.SketchUp ima iste mogućnosti kao i svaki drugi SketchUp koji je besplatan. Ako ste navikli da koristite Pro verziju programa, koja se naravno plaća, zaboravite na napredne opcije kao što su importovanje DWG crteža ili korišćenje plugina kao što su VRay. Doduše, nismo ni očekivali da ćemo moći besplatno da renderujemo u cloudu… Zapazili smo da ne postoji opcija 3D text koja je inače standardna u verziji SketchUp Make.

mysketchup-3
my.Sketchup omogućava izbor stilova koji se primenjuju na crtež

Kome je ovo namenjeno

Ukoliko koristite SketchUp i imate Trimble Connect nalog, my.SketchUp će vam najviše biti od koristi kada niste za radnim mestom. Svim SKP fajlovima koji se nalaze na Trimble nalogu moći ćete da pristupiti u cloudu s bilo kog računara i da, na primer, proverite mere, doradite crtež ili da ga preuzmete i radite u vašoj desktop verziji. Treba razumeti da my.SketchUp nije zamena za desktop verziju već njegova dopuna. Fajlovi s kojima radite na onlajn verziji potpuno su isti onima u oflajn verziji jer to su i dalje čisti SKP fajlovi. Jedino treba povesti računa o kompatibilnosti jer ćete fajlove napravljene u my.Sketchupu moći da otvorite samo u SketchUpu 16.

mysketchup-4
Pozicionoranje tekstura kao u pravom SketchUpu: Kontekst meni dobija se desnim klikom miša

Svakodnevni rad

my.Sketchup je brz i stabilan program. Otvara se brže nego desktop verzija a primetili smo da je i učitavanje SKP fajlova sa clouda takođe brže. Pritisnite taster F11 da biste prepacili vaš browser u režim full screen i radite kao da ste u desktopu. Primetićete povremeno da program zapinje (pogotovo ukoliko uključite senke), kao i da neke komande nećete tako jednostavno odraditi nego u oflajn verziji. Za sada nije moguće prilagoditi prečice na tastaturi niti je moguće promeniti sistem merenja u metrički ali Trimble obećava da su to samo nedostaci beta verzije i da će svi pomenuti nedostaci biti otklonjeni.

mysketchup-5
Trimble Connect: Svi vaši fajlovi biće s vama gde god da ste

Cloud je budućnost

my.SketchUp je sjajna stvar jer nije potrebna nikakva instalacija niti podešavanja. Možete pristupiti svojim 3D crtežima sa svih kompjutera koji imaju pristup interenetu što je svakako velika pogodnost kada ste odustni s radnog mesta. Sve što vam treba jeste da u glavi ponesete password za svoj Trible nalog i fajlovi će ići zajedno s vama… u oblacima!

Pročitajte još tekstova o SketchUpu. Preporučujemo tekst o pravljenju panoramskih VR rendera.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *