Izdvojeno, Nameštaj i oprema, Video

Pogledajte našu reportažu sa Stockholm Furniture Fair 2016.

Šik nameštaj oblikovan prema čoveku i njegovim potrebama sa svešću o reciklaži i ekološkim materijalima je trend koji je obeležio sajam.

Prve nedelje u februaru se već tradicionalno u Stokholmu održava Nedelja dizajna. U prestonicu Švedske sjate se svi koji se bave dizajnom i industijom nameštaja pa veliki brendovi nastoje da se predstave u što boljem svetlu.

Iako je u Stokholmu bilo hladno, pod sajamskim halama gde se održava Stockholm Furniture & Light Fair, mogo je toplija atmosfera. Pogledajte i zašto!

Video-reportaža sa SFF2016

Ne zaboravite da kliknete na SUBSCRIBE kako biste redovno pratili naš YouTube kanal.

Bronza i zlato

Zapazili smo da je ove godine veliki broj proizvođača u dizajn svojih proizvoda uvrstio bronzu i zlato. Bilo da je reč o nogicama stolova ili fotelja, lampama, lusterima ili dekorativnim predmetima, ova dva materijala su u trendu.

sajam-namestaja-stokholm-2016

stolice

lampe-zuiver

I na štandu čuvenog Toma Dixona su preovladavali bronza i zlato. Kako na lusterima i lampama, ova dva materijala pojavljuju se i na predmetima kao sto su klub stolići, vaze ili svećnjaci.

Tom-Dikson-luster-2

I Edison je na LED-u

U ovom okršaju, definitivno na kraju pobeđuje LED pošto se halogene sijalice od sredine februara ove godine neće smeti uvoziti ili prodavati u Evropi. Razlog ovome je to sto kod halogenih sijalica većina energije odlazi za zagrevanje a samo mali deo (oko 2%) za osvetljaj. Tako su i čuvene Edisonove sijalice, koje su do sada bile halogene (sa užarenim vlaknima), dobile su svog naslednika u LED varijanti.

edison-sijalica-oblici

Pročitajte ili pogledajte našu celu reportažu o rasveti koju smo zabeležili na Northern Light, sajmu rasvete koji se paralelno održava u Stokholmu:

 

Prirodni materijali i naglašene teksture

OSB ploče, beton, kamen ili prirodno drvo moglo se videti na brojnim komadima nameštaja kao sto su radni stolovi, stolići, trpezarijski stolovi ili na dekorativnim elementima.

Vitra-radni-stolovi

OSB ploče su definitivno hit! Pročitajte i više o Virtinom stolu ovde.

osb-ploca-sat

Mikro-mozaici

Proizvođači keramike Mutina i Brix sada u ponudi imaju i mikro-mozaike. Izuzetno mali mozaici daju poseban efekat na zidu bilo da je reč o mat ili sjajnoj teksturi. Ipak, mana ovih mozaika jeste njihova cena koja se kod Brixa kreće od 600 do 800 evra po metru kvadratnom. Pročitajte više o novim Mutinim 3D pločicama.

brix-mikro-mozaik

mutina-keramika

Radni stolovi s podesivom visinom

Vitra ali i ostali proizvođaci kancelarijskog nameštaja ove godine su napravili iskorak i predstavili stolove kojima se lako može regulisati visina – bilo elektronski ili manuelno uz pomoć ručkice. Pogledajte kako se Vitrini stolovi mogu regulisati i spakovati.

Reciklirani materijali

Da je podignuta svest o ekologiji kod većine proizvođača dokazuju i detalji koji su napravljeni potpuno od recikliranih materijala. Tako su, na primer, ovi podmetači za trpezarijske stolove napravljeni od reciklirane kože pomešane s vodom i gumom. Otporni su na fleke a deluju jako efektno.

Linddna-podmetaci-od-reciklirane-koze

Takođe i sat od recikliranog kartona, čija cena je svega oko 30 evra, deluje vrlo upečatljivo.

sat-od-kartona-zuiver

Čujte tišinu

Većina proizvođača kancelarijskog nameštaja predstavila je komade koji i u bučnim prostorijama mogu da vam pruže mir i tišinu. Ostrva za opuštanje ili rad obložena materijalom koji apsorbuje zvuk, mogli smo videti na svakom koraku. Osim za kancelarije, proizvođači navode da se njihova primena može pronaći i u školama, fakultetima ili drugim prostorima u kojima je veliki broj ljudi u jednom prostoru.

akusticno-ostvo

Osim utičnice i rasvete, u pojedina ostrva je ugrađeno i ozvučenje koje korisnik veže na svoj iPhone.

2016-harrods

Sem zidova koji absorbuju zvuk, videli smo i plafone koji rade istu stvar a ujedno su i svetljke iznad radnog stola.

akusticni-plafon-abstracta

Tepisi koji svetlucaju

Čupavi tepisi se ove godine nisu mogli videti na sajmu. Njih su zamenili tepisi kratke i sjajne dlake izvedeni uglavnom od vune ili poliestera.

tepisi

Kombinacija dva materijala kao sto su vuna i svila ili poliester i vuna, daju tepisima efekat sjaja.

tepisi-vuna-poliester

Takođe, primetili smo da se u modu vraćaju i rese na tepisima.

Imitacije prirodnih materijala

Kod podnih odloga, nakon trave i kamenčića, na red je došla i kaldrma. Proizvođač podnih obloga Interface je u svoju ponudu uveo i ovu verodostojnu imitaciju koju možete videti na slici ispod. Cene ovih etisona se kreću od 30 do 45 evra po metru kvadratnom.

interface Equal Measure

Koncept Ubera i Airbnba stiže i industriju nameštaja

Ako Uber može da pruža usluge prevoza a da nema nijedno taxi vozilo ili ako Airbnb nema nijedan krevet a može da naplaćuje smeštaj, zašto bi onda jedan prodavac nameštaja morao da ima svoju fabriku ili dizajnere? CKR je švedska firma koja je pokrenula novi poslovni model inspirisan ekonomiji deljenja koja zapravo podrazumeva da dizajneri sam finansiraju proizvodnju svojih proizvoda. Pročitajte više o ovom modelu

Komadni nameštaj

Sofe i fotelje u pastelnim bojma smo mogli videti na svim štandovima. Evo nekih primera:

2016-brunstad-sofa
Brunstad
2016-stockholm-design-house
Stockholm Design House
2016sff-stockholm-jastucici
Jastučići (Stocholm Design House)
2016-brunstad-sofa-2
Brunstad

Najbolji štandovi

Sve kompanije su uložile puno trudu u dizajn njihovih štandova. Nama je najupečatljivi bio štand kompanije Tarkett ali je Foscarini zasluženo odneo titulu najboljeg.

2016sff-tarkett

A ovako izgleda nagrađeni štand italijanske firme Foscarini, koja, kao što znamo, pravi veoma atraktivnu rasvetu:

foscarini-sff2016

Zahvaljujući Ministarstvu inostranih poslova Švedske i Švedskoj ambasadi u Beogradu, portal Gradnja.rs je i ove godine bio prisutan na najvećoj dizajnerskoj smotri u Skandinaviji.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *