Izdvojeno, Rasveta, Video

Polarno svetlo i svetiljke: Noviteti sa sajma u Stokholmu

U okviru Nedelje dizajna, u Stokholmu se paralelno održava i sajam nameštaja ali i sajam rasvete Northern Light. Evo šta smo tamo zapazili.

Renomirani Normann Copenhagen predstavio je luster Bell u dve nove nove nijanse (crnoj i beloj) koje dopunjuju dosadašnji izbor kojeg čine siva i bež. Izveden od alminijuma, ovaj luster imitira oblik zvona a svojim oblikom lako se uklapa kako u moderne tako i u klasične enterijere. Dizajneri ove lampe su Andreas Lund i Jacob Rudbeck. Iako je jedostavne forme, ova svetiljka je vrlo upečatljiv detalj u enterijeru. Proizvodi se u četiri veličine i cena se kreće od 230 do 485 evra.

normann-bell-1

Video-raport sa sajma

Pogledajte našu kratku reportažu sa sajma Northern Light 2016:

Švedski dizajner Hüseyin Turgut iz kompanije Lightwork Design je za svoju lampu Stick, koja je predstavljena na ovogodišnjem sajmu nameštaja u Stokholmu, osvojio i ELLE Decoration Swedish Design Award.

Stick je lampa koja sobu čini elegantnijom a njeno svetlo na veoma lep način osvetljava prostoriju.

– kaže dizajner Hüseyin Turgut.

sasa-antic-lightwork

Vrlo interesantna lampa, koju smo mogli videti na mnogim štandovima, jeste moderni fenjer pod nazivom Folow Me proizvođača Lampefaber. Ova lampa ima litijumsku bateriju (ista koja se nalazi i u mobilnim telefonima), može se puniti preko USB kabla i kada je potpuno napunjena može da sija i do 20 sati. Moguće je regulasati tri nivoa osvetljaja a njena cena je oko 130 evra.

folow-me-lamp-sff2016

Magija Toma Dixona

Poznati britanski dizajner Tom Dixon predstavio je luster Melt kojeg smo mogli videti na mnogobrojnim štandovima u okviru sajma. Njen dramatičan izgled, koji podseća na usijanu kuglu, postignut je inovativnim procesom vakumske metalizacije koja je izvedena na polikarbonatu. Luster toliko dobro izgleda da su svi želeli da ga pipnu. Svetlo se reflektuje u različitim ravnima što daje veoma interesantno svetlo u prostoru. Proizvodi se u tri veličine a cene se kreću od 250 za najmanje pa do 900 evra za prečnike od 50 cm.

tom-dixon-2016sff

Sijalica Diamond light, koja je ujedno i lampa jer je dovoljno samo da je okačite o kabel, svojim dijamantskim oblikom je dovoljno upečatljiva kako zbog svog oblika tako i zbog zrakastog svetlosnog efekta koji daje na površini zida ili plafona. Sijalicu je dizajnirao Eric Therner a osim prozirne, proizvodi se i u žutoj i sivoj boji. Cena ove sijalice je oko 30 evra.

diamond-light-eric-therner

diamond-light-sff2016

I Edison je prihvatio LED

Vrlo popularne sijalice Edison, sa užarenim vidnim vlaknima, dobile su naslednika u LED varijanti. Obzirom da će od sredine februara biti zabranjena proizvodnja i uvoz halogenih sijalica u Evropu, ovo je bio očekivan korak. Razlog ovome je to što kod halogenih sijalica većina energije odlazi za zagrevanje a samo mali deo (svega 2%) na osvetljaj. Razlika između LED i klasične Edison sijalice ne može se videti kada je sijalica upaljena. Ipak, razlika se primećuje kada je ugašena jer se tada vide žućkasta LED vlakna.

edison-LED-sijalica

Ovako izgledaju različite varijatne Edison sijalica – koje su još uvek halogene.

edison-sijalica-oblici

Iako visi na sajlama, naglašeni kabel u boji lampe zvane SILO je ekscentično postavljen što daje efekat da lampa stoji protivno zakonu gravitacije. Ova lampa se takođe mogla videti kako na brojnim štandovima na sajmu tako i u Muzeju savremene umetnosti u okviru izložbe o arhitekturi. Prečnik lampe je 15 cm a visina 23 cm. Može stajati samostalno ili se kombinovati u različitim formama. Njen dizajn potpisuje studio Note.

Silo-for-Zero-2

Lampa na tronošcu

Renomirana italijanska kompanija Flos je na sajmu predstavila novu podnu lampu pod imenom Superloon. Interesatna je zato što su u njoj LED-ovi ugrađeni prstenasto što daje izgled ravnog belog diska. Superloon se može rotirati u 360 stepeni a montirana je na tronožac koji se isporučuje u hrom, crnoj ili beloj boji. Moguće je kontrolisati nivo osvetljenja kao i temperatura svetla. Superloon je za Flos dizajnirao Jasper Morrison.

superloom-flos

Podnu lampu Captain Flint je za Flos dizajnirao Michael Anastassiades.

flos-captain-flint

Rasveta za eksterijere, koja izgleda kao da je enterijere, pravi se u obliku velikih unutrašnjih zidnih lampi, predstavila je francuska firma Lampe Gras.

lampegras-outdoor-sff2016

lampegras-outdoor

Lampa koju će voleti i biljke

Kompanija Globen Lighting predstavio je lampu pod imenom Hole koja, kao što mu i samo ime kaže, ima rupu u kojoj možete da stavite manju biljku. Hole se isporučuje i s kablom dužine 3,5 metara pa je možete okačiti i o plafon a može vam stajati i na stolu. Visine je 30 a prečnika 20 cm. Dizajnirao ju je Tess Palm.

globen-lighting

Češki proizvođač rasvete Brokis predstavio je ručno rađene svetiljke od bohemijskog stakla. Model Flutes je prvenstveno namenjen za hotelske prostore u kojima će okačen s plafona naglasiti specifične delove u enterijeru. Inspiracija za njeno kreiranje dolazi, kao što i samo ime nagoveštava, od flaute. Može se postaviti pod različitim uglovima a isporučuje se u nekoliko boja: sivoj, narandžastoj i beloj.

brokis-light-sff2016

Light Years je izložio svoj model lustera pod nazivom Avion. Dizajnirao ga je studio Iskos-Berlin a inspiracija su bili avioni. Luster izgleda poput oblaka a daje svetlo koje je veoma smireno i nežno. Zbog impozatne veličine, svoju upotrebu najviše će pronaći u velikim prostorima i atrijumima. Mogu se postaviti i u pravolinijskoj formi kako bi, na primer, naglasili prolaz kroz hol.

light-years-sff2016

Čuveni Foscarini je svoje dobro poznate modele rasvete izložio na vrlo interesantan način napravivši crveni tunel kojeg obasjavaju upravo njihove svetiljke. I žiri sajma uvideo je vizuelne kvalitete ovog štanda zbog čega ga je i nagradio za najbolji na sajmu.

foscarini-sff2016

A nagrada ide za…

Žiri sajma dodelio je nagradu i za najbolji proizvod na sajmu a ova laskava titula pripala je dizajneru Dirku Winkelu koji je za kompaniju Wästberg kreirao lampu Alto. Alto na italijanskom znači „visoko“ – upravo tamo gde ova lampa najbolje osvetljava. Sastoji se od dugačke cevi koja se završava LED svetiljkom od 10.000 lumena koja svetlo rasprušuje pod veoma širokim uglom. Disk u bazi lampe ima veliki dimer kojim se može regulisati osvetljenost.

alto-nagrada-2016sff

Ne, ovo nije sve što smo videli na sajmu! Za još članaka kliknite ovde.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *