Izdvojeno, Svetski projekti

Aurelia: Kuća ispod bazena

Voda iz bazena na krovu preliva se preko ivice i otiče u vodeno korito u podnožju staklene kuće kreirajući kaskadne slapove.

Alibag je čest izbor bogatih žitelja Mumbaija za gradnju raskošnih vikendica. Upravo u ovom idiličnom mestu nedaleko od ovog velikog indijskog grada, podignuta je kuća Aurelia po projektu arhitektonskog biroa SHROFFLEoN.

Kuća je svojim oblikom i pojavom savršeno uklopljena u brdoviti pejzaž okružen šumom, a njena glavna karakteristika jeste impresivan bazen koji je smešten na krovu. Zapravo, on je toliko dominantan da je ovaj projekat dobio naziv „Kuća ispod bazena„. Pogledajte slike i sve će vam biti jasno.

Ne može se samo reći da je bazen na krovu kuće. On je toliko dominantan da je ovaj projekat dobio naziv „Kuća ispod bazena“.

Klijenti iz grada želeli su vikendicu koja pruža iskustvo koje je praktično nemoguće osetiti u urbanom kontekstu Mumbaija – luksuzni objekat s velikim dvorištem koje pruža osećaj života u prirodi.

Projektni zadatak bio je jasan – dodati aneks na postojeću strukturu u formi samostojeće dvosobne staklene kuće i formirati bazen koji treba da izgleda, ni manje ni više nego, spektakularno. Bazen, koji koristi pejzaž kao glavni motiv, postao je vezivno tkivo između starog i novog objekta koje briše njihove granice.

Kaskadni slapovi

Pošto je kuća postavljena na vrhu brda, cilj projekta bio je da se iskoristi potencijal strmog terena i to tako što će bazen biti okrenut ka najlepšem prirodnom krajoliku. Pošto bazen nema ivicu (infinity pool) iz njega se pruža fantastičan pogled ka krajoliku. Voda se na svim stranicama preliva u vodeno korito u podnožju staklene kuće čime se stvaraju kaskadni slapovi. Dnevna soba u staklu je tako okružena vodom koja se preliva iz bazena iznad.

Upravno na bazen postavljen je veliki Jacuzzi koji je osvetljen sa 1.500 svetala koja menjaju boju pojačavajući utisak luksuza posebno u sumrak.

Bazen odredio kuću

Pozicija bazena na krovu odredila je kako će zapravo izgledati kuća ispod. Dve spavaće sobe u prizemlju gledaju na suprotne strane, dok se iz dnevnog boravka pruža pogled na sve strane sveta kao i na slapove koji padaju niz kamenu fasadu.

Ova kuća od 185 kvadratnih metara potpuno je okrenuta prirodi. Ne samo da iskorišćava potencijal krajolika već su u njoj primenjena energetski efikasna rešenja koji je čine nezavisnom i ekološkijom.

 

Ni dvorište, naravno, nije ništa manje impresivno…

Foto: Photographix

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *