Rafiniran, elegantan i potpuno funkcionalan pansion; foto: Cate Black
Svetski projekti

Kućica inspirisana dečijim crtežom podignuta za samo pet dana

Zahvaljujući specijalnim montažnim drvenim panelima i masivnoj čeličnoj bazi, ova kućica na drvetu izgrađena je veoma kratkom roku.

Kada je jedna porodica iz Ostina u Teksasu pokušala da na svom imanju napravi kućicu na drvetu, inspiraciju za njen izgled potražili su u crtežima sopstvene ćerke. Projekat je započet kao prostor za igranje devojčice i njene sestre –  ali je na kraju sve otišlo u potpuno neočekivanom pravcu, prenosi portal Dwell.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Čelična baza je postavljena za samo dva dana; foto: Cate Black

Od kućice za igru do potpuno funkcionalnog pansiona

Porodica je sarađivala s biroom Ryan Street Architects na svojoj glavnoj kući, te su ponovo angažovali ovu firmu iz Ostina da oživi skicu njihove ćerkice.

„Taj crtež je postao jedna od prvih ključnih inspiracija“, kaže menadžer projekta Džeremi Ristau. „Namera dizajnera od tog trenutka pa nadalje bila je da se stvori potpuno izdignuta struktura koja bi bila smeštena u krošnjama okolnog drveća i stvarala osećaj kućice na drvetu, a istovremeno bi bila veoma rafinirana, elegantna i potpuno funkcionalna za vlasnike kao pansion“.

Projekat koji je otišao u sasvim neočekivanom pravcu; foto: Cate Black

Kada stignu na odredište, paneli se mogu sastaviti za nekoliko dana umesto za nekoliko meseci.

Kako bi izgradili ovu nesvakidašnju kuću, iz biroa su se obratili firmi Escobedo Group, lokalnoj građevinskoj kompaniji poznatoj po razvoju panelizovanog montažnog sistema pod nazivom Dario.

Kompanija panele proizvodi u najsavremenijim pogonima u Budimu u Teksasu, koji se prostiru na čitavih 18.000 kvadratnih metara, a zatim ih transportuje direktno na gradilište. Kada stignu na odredište, elementi se mogu sastaviti za nekoliko dana umesto za nekoliko meseci.

Kada stignu na odredište, paneli se mogu sastaviti za svega nekoliko dana; foto: Cate Black

Kuća podignuta za samo pet dana

Za podizanje ove kuće na drvetu bilo je potrebno ukupno pet dana, a pritom je korišćen proces gradnje koji ima minimalan uticaj na lokaciju gradilišta.

„Masivna čelična baza je postavljena za dva dana, a sama konstrukcija kućice na drvetu trajala je tri dana“, objašnjava tvorac Darija David Escobedo. „Korišćenje Darija je bolji, efikasniji način za izgradnju. Čitav sistem drastično smanjuje proizvodnju otpada i nema štetan uticaj na okolinu.“

„Deblo“ koje nosi strukturu kuće; Foto: Cate Black

Čelični potporni sistem oponaša velika stabla drveća.

Pansion je obložen drvetom zelene duglazije i panelima sa ogledalom koji odražavaju zadivljujuće okruženje, a postavljena je na stubove zbog kojih izgleda kao da lebdi.

„Razvili smo čelični potporni sistem koji oponaša velika stabla drveća, sa ‘granama’ koje čine čelične cevi  i ‘deblom’ koje nosi strukturu kućice“, kaže Ristau. Čelični nosači takođe rešavaju i veliki izazov za dizajnere: kako obezbediti strukturu strujom i vodovodnim instalacijama.

Spavaća soba među krošnjama drveća; foto: Cate Black

Osećaj lebdenja među krošnjama

Drugi izazov bilo je dizajniranje velikih staklenih kocki od poda do plafona za spavaću sobu i kupatilo. Ove prostorije daju osećaj lebdenja među krošnjama drveća, ali su pažljivo dizajnirane da obezbede i privatnost –  u tu svrhu ugrađne su motorizovane zavese.

„Okačili smo toaletna ogledala i TV na plafon, i jako smo zamrzli unutrašnje okno staklenog zida pored tuša, jer tamo nismo mogli da stavimo zavese“, objašnjava Ristau.

Toaletna ogledala vise sa plafona; Foto: Cate Black

Rezultati su prevazišli sva očekivanja, a kućica na drvetu sada služi kao utočište iz snova u kome svi mogu da uživaju. Devojčice imaju krevete na gornjem nivou, dok spavaća soba u prizemlju omogućava strukturi da služi kao formalniji pansion – a crtež koji je sve to inspirisao uokviren je iznad sudopere kako bi svi mogli da ga vide.

Foto-galerija

Grafički prilog

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    jako dobra priča sa ogledalima već neko vreme u svetu i u ovakvim kombinacijama sa drvetom izgleda jako efektno u stapanju sa okolinom, kod nas bi bio efekat lebdeća kućica od plastičnih flaša fante i knjaz miloša ! ovakvih samo drvenih kućica ima mnogo na adi međici, maltene identične ,katastrofalno je urađen enterijer al to je neka druga priča

Ostavite odgovor

Obavezna polja *