Izdvojeno, Svetski projekti

Stari silos za žitarice pretvoren u spektakularnu galeriju

Sečenjem betonskih silosa pod uglom kreirani su prostori koje oko posmatrača nije očekivalo.

U nekadašnjoj najvišoj zgradi u Kejptaunu, otvoren je Zeitz muzej savremene umetnosti Afrike na osnovu zamisli londonskog arhitekte Thomasa Heatherwicka.

Brilijantna ideja o transformaciji silosa, koji je nekada služio za skladištenje žitarica iz cele Južne Afrike, a potom potpuno zaboravljen, došla je sasvim neočekivano. Svi oni koji su se dvoumili da li je ovo bio dobar plan ili ne, potpuno su razuvereni sada kada je Zeitz postao mesto broj 1 u Kejptaunu za sve ljubitelje umetnosti.

Ono što je u ovom projektu vredno hvale jeste činjenica da originalni silosi nisu srušeni, već da su oni dobili novi život. I to kakav!

 

Od 42 betonska silosa za žitarice napravljeno je 80 galerijskih prostora i to tako što su oni sečeni pod uglom, odnosno, dubljeni čime su dobijene neverovatne formacije od kojih zastaje dah. Arhitekta je želeo da napravi što čistiji prostor i sa što više prirodnog svetla koji dolazi preko velikih prozora.

Ono što je u ovom projektu vredno hvale jeste činjenica da originalni silosi nisu uklonjeni – time bi se svakako dobilo više prostora – već da su oni dobili novi život. I to kakav!

Harmoničan sklad

Cevaste strukture jesu nepravilnih oblika ali su one u isto vreme i u međusobnom harmoničnom skladu čime se stvara prijatna slika u oku posmatrača.

„Morali smo da napravimo nešto što oko posmatrača nije moglo samo predvideti“, rekao je arhitekta za Dezeen. „Naš posao više je bio da nešto srušimo nego da sagradimo. To smo uradili s dozom poštovanja prema originalnom objektu ali ne tako da ga tretiramo kao nekakvo svetilište.“

Muzej Zeitz, na svojih 20.000 kvadrata, samo je jedan od mnogobrojnih projekata oživljavanja starih objekata u gradskoj luci Kejptauna.

Foto: Iwan Baan

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *