Izdvojeno, Regionalni projekti

Zavirite u muzej pravoslavnih ikona u Albaniji

U blizini granice sa Grčkom, u mestu Korča nedavno je otvoren Muzej ikona.

Malo je poznato da u Albaniji ima oko 250.000 pravoslavnih vernika koji žive uglavnom na jugu zemlje i to u gradovima Tirani i Draču. Duga istorija pravoslavlja u ovoj zemlji ostavila je za sobom velike tragove koje je negde trebalo i izložiti. Zato je u mestu Korča, pri Nacionalnom muzeju srednjovekovne umetnosti, otvoren Muzej ikona. Pogledajte kako on izgleda!

Deo međuspratne konstrukcije uklonjen je i tako je dobijen zid visok 9,5 metra. Ofabran je u zlatnu boju i na njemu su gusto okačene ikone jedna pored druge.

 

Zgrada Muzeja Ikona u Korči zapravo je betonska skeletna konstrukcija koja je bila potpuno napuštena nakon pada komunizma u ovoj zemlji. Albanski projektni biro DEA Studio sh.p.k. dobio je zadatak da osmisli fasadu dok je britanski biro BOLLES+WILSON angažovan da uradi enterijer muzeja kako bi se u njemu izložilo 300 pravoslavnih ikona, piše ArchDaily.

Kombinacijom velikih zidanih površina s malim otvorima napravljen je srednjovekovni ugođaj. Mali prozori pružaju mističnu atmosferu ali i nedovoljno svetla za gledanje ikona. Zato je dodata šinska LED rasveta koja prikazuje ikone u pravom svetlu.

Zgrada muzeja ima tri nivoa. U podrumu su smeštene laboratorije i administracije, dok je na prizemlju i spratu organizovan izložbeni prostor u kojem se posetioci kreću kružno.

Jedan deo međuspratne konstrukcije je uklonjen tako da je dobijena visina sprata od 9,5 metara. Novodobijeni visoki zid ofabran je u zlatnu boju i na njemu su okačenje ikone jedna do druge. Ovaj gusti raspored postavljanja umetničkih dela zove se Peterburg a dobio ga je po slavnom Ermitažu u Sankt Peterburgu u kojem su slike postavljane upravo na ovaj način.

Povezano: Kako okačiti slike a da se ne buši zid 

Izgled fasade muzeja sa ulične strane:

Srodni linkovi na Gradnja.rs:

Foto: Roman Mensing

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *