Aktuelno

U Morahalomu se gradi Srpski kulturni centar

Paralelno, ali sa druge strane granice, biće podignut Mađarski kulturni centar na Paliću.

Peškir na rame i u Morahalom! To je recept za jednodnevne izlete brojnih Subotičana i Novosađanina koji u ovu popularnu banju u blizini Segedina idu veoma rado. Međutim, uskoro će kompleks sa 21 bazenom, saunama toboganima biti obogaćen i sadržajem za one koji posle kupanja žele da malo uposle mozak.

Foto: Dnevnik.rs

Kako javlja Dnevnik, u okviru kulturne strategije kroz IPA projekat, planirana je izgradnja dva turistička kulturna centra, odnosno izgradnja Srpskog kulturnog centra u Morahalomu i Mađarskog kulturnog centra na Paliću. Deo tog projekta je i jačanje saradnje sa Novim Sadom, kao evropskom prestonicom kulture u 2021. godini i sprovođenje aktivnosti u kojima bi Novi Sad bio više zastupljen u mađarskom pograničnom kulturnom i turističkom životu.

„Želimo da u tom centru izlažu umetnici iz Beograda, Novog  Sada, Subotice… da se tu održavaju književne večeri, izložbe, koncerti, druženja…“ – rekao je gradonačenik Morahaloma Zoltan Nogradi za Dnevnik i dodao da je „plan da se izgradi jedna velika dvorana za 400 osoba, prostorije za nacionalnu gastronomiju i kapela, u kojoj bi vernici mogli da se pomole, zapale sveće.“

Mi kao domaćini, smatramo da je srpska kultura jako dobar brend, koji zajedno sa našim banjskim kapacitetma može da se proda kao dobar turistički paket.

– rekao je Zoltan Nogradi, gradonačenik Morahaloma.

O finansiranju ovog projekta, koji je procenjen na oko 3,9 miliona evra, odlučivaće se u februaru naredne godine, a ako sve bude odobreno, sredinom 2017. bi počela i realizacija. Naime, dokumentacijom je predviđeno da sve bude gotovo u roku od 36 meseci.

Srodni linkovi na Gradnja.rs:

Naslovna fotografija: Wikipedia

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *