Aktuelno

Gradi se kuća posvećena ćirilici?

Grupa entuzijasta pokrenula je inicijativu za izgradnju Ćirlilične kuće koja bi trebala da sačuva ovo pismo od zaborava.

Kako bi ispunili ciljeve opisane u projektu Ćirilično pismo u tržnišnim komunikacijama, tim koji stoji iza sajta Cirilicne-komunikacije.rs na čelu sa Žozefom-Ivanom Lončarom, pokrenuo je inicijativu za izgradnju Ćirilične kuće na za sada nepoznatoj lokaciji, čija bi troškovi izgradnje iznosili oko četiri miliona evra.

Zamišljeno je da Ćirilična kuća bude u osnovi oko 50 x 75 metara a da troškovi njene izgradnje iznose oko četiri miliona evra.

 

Oni smatraju da je izgradnja građevinskog objekta najbolji način da se pospeši korišćenje ćirilice u komunikacijama. Zbog toga se pozivaju donatori i darodavci da pomognu u izgradnji ovakve kuće koja će biti, kako se navodi, „mesto prošlosti, sadašnjosti i budućnosti srpskog naroda“.

Zamišljeno je da Ćirilična kuća bude u osnovi oko 50 x 75 metara (Po+Pr+1+Pt) uz prateće objekte (stanovi domara i radnika, magacini za čuvanje eksponata i drugog funkcionalnog materijala).

Da li je izgradnja građevinskog objekta zaista najbolji način za pospešivanje ćirilice u tržišnim komunikacijama i njeno očuvanje?

 

Naravno, ova inicijativa naišla je na reakcije po društvenim mrežama pa je tako Miloje Sekulić, vlasnik konsultantske Internet agencije i suvlasnik digitalne marketinške agencije HomePage, na svom Facebook profilu napisao da „izložbenog prostora ima i više nego dovoljno te da bi sredstva iz cigli i maltera svrsishodnije bilo uložiti u izgradnju virtuelnih lokacija gde bi naraštaji koji dolaze mogli da se sa ćirilicom upoznaju, zavole je i počnu da je koriste.“

Inicijativna pred skupštinom

Koliko je ova inicijativa otišla daleko govori i podatak da će ona biti predstavljanja pred poslanicima Narodne skupštine Srbije 29. decembra ove godine. Plan je da se Ćirilična kuća svečano otvori 27. januara 2020. godine u okviru Svetosavskih svečanosti.

Da li je izgradnja građevinskog objekta zaista najbolji način za pospešivanje ćirilice u tržišnim komunikacijama i njeno očuvanje? Želimo da čujemo vaše mišljenje u komentarima.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. bajat

    za 4 miliona moze se izmisliti novo pismo…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *