Velika nagrada Tehnoloski park u Nišu; Foto: Mladen Jovanovic
Dešavanja

Velika nagrada Trijenala arhitekture za Naučno tehnološki park u Nišu

“Atmosfera koja očito vlada u Nišu stvara jedan pozitivni ambijent za arhitekturu” – kaže predsednik žirija. Pogledajte ko je sve osvojio nagrade.

Osmo po redu “Trijenale arhitekture 2022” u organizaciji Društva arhitekata Niša pod pokroviteljstvom Grada Niša i Inženjerske komore Srbije – Regionalnog centra Niš, otvoreno je u sredu 25. maja i traje do 30. maja u galeriji Oficirskog doma u Nišu.

Na Trijenalu arhitekture prikazani su radovi iz pet kategorija: Arhitektonski projekti – realizacije, Arhitektonski projekti, Enterijeri – realizacije, Studentski radovi i Publikacije iz oblasti arhitekture čiji su autori arhitekte sa prebivalištem na teritoriji grada Niša ali i radovi drugih arhitekata čiji su radovi projektovani ili izvedeni na teritoriji grada.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Atmosfera sa izložbe; Foto: Mladen Jovanović

Atmosfera koja očito vlada u Nišu stvara jedan pozitivni ambijent za arhitekturu.

Žiri u sastavu Branislav Mitrović, predsednik, Branimir Ćirić, i Sima Gušić su u svakoj kategoriji dodelili nagrade i priznanja kao i Veliku nagradu Trijenala.

S obzirom da ova izložba nije održana prošle godine u svom regularnom terminu zbog loše epidemiološke situacije, obuhvatila je projektovane i realizovane radove do kraja 2021. godine. Puna sala galerije u oficirskom domu je pokazala je veliko interesovanje za izložbu.

“Atmosfera koja očito vlada u Nišu stvara jedan pozitivni ambijent za arhitekturu. Na ovoj izložbi imamo jednu referentnu produkciju i dobar prosek svih radova”, rekao je akademik Branislav Mitrović, predsednik žirija.

“Trebalo bi poželeti da ovi radovi koji su prikazani budu izvedeni jer iako naizgled između projekta i izvedenih radova nema razlike, ustvari stoji jedan veliki prostor ispunjen našom istrajnošću i izdržljivošću da se izborimo za arhitekturu. Ukoliko pola projekata koji su prikazani bude izvedeno, mi ćemo u nekom sledećem salonu imati bolju produkciju”, dodao je predsednik žirija.

Nagrađeni i pohvaljeni učesnici sa žirijem; Foto: Mladen Jovanović

Velika nagrada trijenala

Krećemo od kraja! Veliku nagradu trijenala je dobio objekat Naučno tehnološkog parka šireg autorskog tima predvođen pokojnim profesorom Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu Petrom Mitkovićem u koji su još Miomir Vasov, Slaviša Kondić, Milan Tanić, Ivan Kostić, Danica Stanković, Ljiljana Vasilevska i Vojislav Nikolić.

Reč je o složenoj arhitektonskoj strukturi sa pozitivnim funkcionalnim i tehnološkim odnosom. Određena hrabrost i iskorak i funkcionalne karakteristike su doprinele da ponese veliku nagradu, stav je žirija.

Određena hrabrost i iskorak i funkcionalne karakteristike su doprinele da ponese veliku nagradu,

Velika nagrada Tehnološki park; Foto: Mladen Jovanović

Publikacije

Nagrada u kategoriji Publikacije – Urbane funkcije – Ivana Bogdanović Protić. Priznanje u kategoriji Publikacije – Porodično stanovanjeMarjan Petrović.

Studentski rad

Kao najbolji studentski rad je izdvojen je projekat za Stajski objekat studenta Tadije Vasiljevića. Priznanja su dobili Dimitra Jezdimirović za rad Revitalizacija i konverzija Tvrđave Koznik i rad Urbane vile studentkinje Nikoleta Stevanović.

Enterijeri i realizacije

Najbolji rad u kategoriji Enterijeri realizacije je Stan u Prijezdinoj ulici autorski tim: Marjan Petrović, Aleksandar Keković, Katarina Medar.

Nagrada za enterijer Stan u Prijezdinoj; Foto: Mladen Jovanović

U ovoj kategoriji priznanje za svoje radove su dobili arhitekte iz biroa Alterno INC za enterijer hotela Ambasador i Polyarch studija za enterijer Mountain Apartment na Kopaoniku.

Priznanje za enterijer Alterno INC Hotel Ambasador
Priznanje za enterijer Alterno INC Hotel Ambasador
Priznanje za enterijer Polyarch Mountain Apartment
Priznanje za enterijer Polyarch Mountain Apartment

 

Arhitektonski projekti

U kategoriji Arhitektonski projekti, za najbolji projekat je izdvojen Lake house na jezeru Gazivode autora Đorđe Kitića, Dušana Nikolića, Mirjane Nikolić, Jelene Stanojević, Aleksandre Ćirić, Marka Dimitrijevića, Mirjane Stojiljković i Nađe Petrov iz biroa Alterno INC.

Obrazlažući svoju odluku žiri je istakao da ovaj projekat za kuću za odmor govori da arhitektura ne mora da bude u velikoj kvadraturi i gabaritu već može da bude iskazana kroz minijaturu.

Lake house Alterno Nagrada za Arhitektonski projekat

Ovaj projekat za kuću za odmor govori da arhitektura ne mora da bude u velikoj kvadraturi i gabaritu već može da bude iskazana kroz minijaturu.

Priznananja u ovoj kategoriji su dobili Stambeno poslovni objekat White lake na Ohridu autora Aleksandra Milojkovića, Isidore Đorđević i Andreja Milojkovića kao i projekat za višenamenski objekat za potrebe kulture u Nišu autora Marjana Petrovića, Milice Stojković, Aleksandra Kekovića, Milana Tanića, Slaviše Kondića, Aleksandre Ćurčić, Danice Tomić i Milice Mitić.

Arhitektonske realizacije

U kategoriji Arhitektonske realizacije nagrađeni rad je Javna garaža na Sinđelićevom trgu u Nišu autorskog tima Vladimir Ivanović, Aleksandar Stojanović i Boris Arsov.

Rad predstavlja eksperimet u oblikovanju arhitektonskog prostora sa određenim formalnim dostignućima uprkos ozbiljnim kontekstualnim problemima u odnosu na okruženje. Ima suprotstavljeni odnos prema prostoru a ne mimikrijski i uklapajući što bi bilo uobičajeno da očekujemo. Ovaj rad pokazuje da u ovoj sredini mogu da se rade određene arhitektonske intervencije, pomalo i radikalne, a da naiđu na prijem, stav je žirija.

Ovaj rad pokazuje da u ovoj sredini mogu da se rade određene arhitektonske intervencije, pomalo i radikalne, a da naiđu na prijem.

Nagrada za Arhitektonsku realizaciju; Foto: Mladen Jovanović

Priznanje su dobili arhitekte iz Kontrastudia za Stambeni objekat I73 i autorski tim iz Teking Architecture za dogradnju Višenamenske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu.

Odabrali smo za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Poznavalac prilika

    Aleksandar Milojkovic, Isidora Djordjevic, i Andreja Milojković ispred biroa Garage group architects 😀

  2. Jovan

    Cini mi se da su profesori tj. Organizatori su podeli medjusobno nagrade

  3. sale

    Do sad sam prošao stofinak puta pored nagradjene javne garadže i parkirao automobil desetinu puta tamo. Da nije ovog teksta tj. dodeljene nagrade, ne bih znao da je ovaj objekat od arhitektonskog značaja.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *