Od samog početka, klijent je tačno znao kako njegov idealni dom treba da izgleda, Foto: Relja Ivanić
Domaći projekti, Izdvojeno, Kuća godine 2021

Lepota skladnih volumena – Kuća u Igmanskoj ulici u Nišu

Ova kuća od 500 kvadrata, sa teretanom i bazenom, projektovana je za petočlanu porodicu i jednog psa i to tako da je u njenom središtu kuhinja.

Početkom 20. veka, internacionalni stil u arhitekturi žario je širom sveta. Beli, čisti volumeni – gotovo apstraktna estetika, bile su vrednosti za koje su se arhitekte i njihovi klijenti revnosno zalagali. No, nedostatak individualnosti, zanemarivanje karakteristika lokalnog podneblja bile su neke od zamerki na račun ovog pristupa. Međutim, arhitekti nisu želele da odustanu od ovih univerzalnih načela, već su ih kroz svoje autorstvo postepeno unapređivali.

Upravo na tradiciji 20. veka i principima za koje se još zalagao i Milan Zloković, KontraStudio je u Igmanskoj ulici u Nišu projektovao Kuću i73.

Pozivajući se na Rolana Barta, Saša Begović (3LHD) ovaj pristup projektovanja naziva drugačije ponavljanje. Dakle, svi elementi kuće su uobičajeni i poznati, ali je njihov spoj i odnos više nego originalan.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Foto: Relja Ivanić

Klijent koji je tačno znao šta želi

„Klijent je od početka imao jasne zahteve i očekivanja. U projektovanje kuće ušli smo sa preciznim smernicama, što u našoj praksi nije uobičajen slučaj. Iako se u početku činilo da će proces projektovanja biti lagan i brz, ispostavilo se da su ambiciozni zahtevi i visoki standardi investitora projekat u završnoj fazi učinili teškim, kompleksnim i zahtevnim“ – navode arhitekte iz KontraStudija za naš portal.

Forma objekta prati kontekst okruženja. Pravougaoni oblik parcele, sa dužom stranicom okrenutoj ka ulici, pružio je arhitektama mogućnost za atipično arhitektonsko rešenje. Izdužena osnova kuće, smena punih i praznih volumena, naglašeni horizontalni pravci, skladne proporcije i veliki prozorski okviri čine kuću I73 po svemu posebnom i prepoznatljivom.

Autori navode da je na oblikovanje objekta najviše uticala orijentacija parcele u pravcu sever-jug.

„Arhitektonskim rešenjem objekta težilo se zatvaranju objekta prema ulici i postojećim objektima sa severne strane i otvaranje objekta prema dvorištu južne orijentacije“ – ističe arhitekta Miroljub Stanković.

Dakle, o stepenovanju privatnosti, otvaranju i fenestraciji opne fasade posebno se vodilo računa.

Foto: Relja Ivanić

Na oblikovanje objekta najviše je uticala orijentacija parcele u pravcu sever-jug.

„S obzirom na to da se ulica nalazi sa severne strane parcele, dugačak ulični fasadni front projektovan je sa minimalnim brojem otvora, što objektu daje skulpturalni karakter. Na taj način kuća i dvorište sa bazenom zaštićeni su od pogleda sa ulice, a kuća je u funkcionalnom smislu u potpunosti okrenuta ka privatnom dvorištu“ – naglašava Zoran Nikolić, koautor projekta.

Naglašena horizontalnost

Iako tako ne deluje, objekat je konstruktivno dosta složen. Kuća je izvedena kao skeletna AB konstrukcija, sa naglašenim erkernim ispadima na uličnoj i dvorišnoj fasadi. Erkeri su dodatno naglašeni drugačijom obradom fasade prizemlja. Primenom tehnike natur-betona na fasadi objekta u prizemnom delu, kao i u delu enterijera, pojačava se utisak povezanosti spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora.

Masivna pergola sa dominantnim čeličnim “V” stubovima i čeličnim nosačima sa LLD gredama pojačavaju utisak izražene horizontalnosti i formiraju niz mikro ambijenata oko objekta. Ove mikro celine u letnjim mesecima postaju sastavni deo dnevnog boravka.

Arhitekte ističu da je monohromatska monolitna fasada razbijena oblogom od aluminijumskih profila u dezenu drveta na uvučenom delu prednje fasade. Osim toga, ovaj motiv ponovljen je na dvorišnoj fasadi u vidu pokretnih žaluzina u zoni velike spavaće sobe.

Foto: Relja Ivanić

Pergola sa „V“ stubovima pojačava utisak izražene horizontalnosti.

Povezani članci:

Najsavremenija sistemska rešenja dostupna na domaćem tržištu

Uzimajući u obzir značajnu zapreminu objekta, sa dvovisinskim prostorom u zoni kuhinje, posebna pažnja posvećena je termotehnici, odnosno grejanju i hlađenju, te energetskoj efikasnosti objekta u celini. U tu svrhu primenjeni su najsavremenija sistemska rešenja, materijali i tehnologije koji su dostupni na domaćem tržištu.

Grejanje i hlađenje objekta je kombinovano. Korišćene su toplotna pumpa vazduh-voda, u kombinaciji sa zidnim, parapetnim, plafonskim i kanalskim jedinica. Podno grejanje je urađeno u svim prostorijama na prizemlju i spratu.

Na krovu su ugrađeni solarni kolektori za zagrevanje sanitarne vode. „U cilju obezbeđivanja rezervnog energenta za grejanje u periodima izrazito niskih temperatura, predviđen je i priključak na gas. U dnevnom boravku, funkcionalnu, ali i estetsku ulogu ima kamin“ – navode projektanti.

Foto: Relja Ivanić

Zahvaljujući termičkom omotaču i trostrukim staklima na svim otvorima, postignuta je značajna energetska efikasnost objekta.

U cilju smanjenja prekomernog zagrevanja kuće u letnjim mesecima, značajnu ulogu imaju pokretne žaluzine. Pored toga, tu je i pergola ispred dnevnog boravka. Zahvaljujući dobro urađenom termičkom omotaču i primenom trostrukog stakla na svim spoljnim otvorima, postignuta je značajna energetska efikasnost objekta.

Povezani članci:

Kolenasto AB stepenište i masivna pergola kao veliki izazovi

Najveći izazov u projektovanju ovog objekta, ali i izvođenju, bila je realizacija specifičnih detalja koji čine ovaj objekat autentičnim. „Zahtevni konstruktivni elementi kao što su kolenasto AB stepenište u enterijeru i masivna konstrukcija pergole, činili su u fazi projektovanja poseban zadatak“ – prisećaju se arhitekte.

Izvođenje pokretnih brisoleja je, takođe, bio izazov zbog nedostupnosti razrađenih sistema na našem tržištu. Umesto sistemskog rešenja, do zadovoljenja zahteva klijenata došlo se razradom detalja na relaciji projektant-izvođač.

Foto: Relja Ivanić

Kuhinja kao stožer kuće

Za petočlanu porodicu i jednog psa, jedan od glavnih zahteva bio je da objekat bude prostran, otvoren, orijentisan ka dvorištu, a zatvoren prema ulici. U programskom smislu, objekat je podeljen na nekoliko celina: dnevna zona u prizemlju, noćna na prvom spratu, dok su tehničke prostorije i teretana u podrumu.

Prizemlje je uređeno kao otvoreni zajednički prostor sa panoramskim pogledom na bazen i krajolik. Velike staklene površine ka dvorištu čine da se dnevni boravak dodatno vizuelno i funkcionalno širi.

Iako su glavne funkcionalne zone međusobne odvojene, dnevna i noćna zona su povezane dvoetažnim prostorom u zoni kuhinje, betonskim stepeništem i mostom na gornjem spratu. Ovim povezivanjem prostora ne gubi se ni vizuelna, a ni zvučna komunikacija u objektu, što je bio još jedan od zahteva klijenta.

Foto: Relja Ivanić

Stvoren specifičan unutrašnji ambijent monumentalnog karaktera, atipičan za porodične kuće.

Oblikovanje kuće i organizacija prostora u velikoj meri odredili su i glavne motive u enterijeru. Monohromatska obrada plafona i podova upotpunjena je oblogama i komadnim nameštajem u dezenu drveta. Poseban efekat u enterijeru stvaraju senke, koje pravi prirodno osvetljenje sa krovnog i bočnih prozora kuhinje, kao i pokretnih i fiksnih žaluzina.

„Kako je objekat u eksterijeru horizontalno podeljen, tako je u enterijeru vertikalno povezan, čime je stvoren specifičan unutrašnji ambijent monumentalnog karaktera, atipičan za porodične kuće“ – ističu autori.

S druge strane, stepenovanje terena u delu zadnjeg dvorišta, omogućeno je prirodno osvetljavanje i provetravanje podrumske prostorije. Prostor u podzemnoj etaži namenjen je za organizovanje teretane ili radnog prostora.

Foto: Relja Ivanić

Snažan autorski potpis

KontraStudio iz Niša poznat je po arhitekturi višeporodičnih stambenih zgrada. Jasni volumeni, skladne proporcije, likovnost koja nastaje iz igre različitih tonova i tekstura na fasadi prepoznatljivi su elementi njihovog autorskog potpisa. No, u primeni ovih principa na tipologiji jednoporodičnih stambenih objekata arhitekte iz Niša otišle su korak dalje.

Kuća u Igmanskoj ulici rezultata je, pre svega, kritičkog promišljanja nasleđa modernizma. Reč je o reinterpretaciji internacionalnog stila u savremenom kontekstu, a kroz primenu savremenih tehnologija i materijala, te uvažavanje preferencija i potreba klijenta.

Upravo u veštom spajanju projektantskih obrazaca i promišljenih detalja u jednu skladnu celinu pokazuje se koliko dodatne vrednosti i komfora arhitekte mogu uneti u život i svakodnevnicu svojih klijenata.

Foto: Relja Ivanić

Faktografija:

 • naziv objekta: Porodična kuća I73
 • mesto: Igmanska ulica (Niš)
 • klijent: privatni
 • autori projekta: KontraStudio
 • godina projektovanja: 2018.
 • godina izgradnje: 2021.
 • površina: 500 m2
 • spratnost: Po+P+1
 • fotografija: Relja Ivanić

Grafički prilozi:

Foto-galerija:

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić

Izabrali smo za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

18 komentara

 1. miki

  već prepoznatljiva kombinacija drvenih elemenata i bele boje ovog studija,vizuelno jako lep objekat, skladno urađeno u trendu,, intuitivno vrlo dobra fenestracija, dobar odnos sa eksterijerom, ja bih malo drugačije osnovu sprata uradio al ok, kuća sigurno nema 500 kvm

  1. Zoran

   da, samo trend. nista vise , nista manje

 2. Jelena

  Šta je ovde lepo? Kuća deluje hladno. U njoj bih živela samo da nemam gde, a nju nude besplatno. Dnevna soba me podseća na ogromnu mračnu halu sa kuhinjom za spremanje restoranske hrane. Sigurno da je impresivno i pravi podvig izgraditi ovakvu kuću,ali je ona, iz moje percepcije, svejedno, u svoj svojoj unutrašnjosti hladna. Čak bezlična.

 3. Zoran

  „Katalosko projektovanje“, ja bih to tako nazvao.
  Pinterest od temelja do fotelje.
  tccc, tccc, tccc…

 4. Anton

  Opus ovog biroa se savrseno moze opisati onom frazom „style over substance“.

 5. Moje mišljenje

  Nedovršena kuca totalno, kičerica teška, oblik je lep, bazen i veličina placa, fasada unutrašnjost katastrofa ,depresivno!

 6. Ranko Radović

  Ljudi,

  Shvatite: to da li se vama kuća dopada ili ne dopada – nikog nije briga.

  Klijent je angažovao arhitektu da isprojektuje kuću koja se njemu dopada.

  Da li vas je neko na početku zvao i pitao za mišljenje i savet? Nije.

  Da li nekog sa briga za vaše mišljenje i savet? Ne.

  1. Zoran

   – nije bas tako. komunikacija onih koji citaju i prate ovaj portal je ovde najbitnija.
   medjusobno „citanje“ nas koji zavirimo ovde, da bi videli objekat koji se prezentuje(bilo dpomaci ili strani), je veoma bitna stvar u razumevanju, shvatanju, traganju, ucenju i sazrevanju svih prisutnih.
   Nije poenta u lajkovanju ili pljuvanju (ne bih isao tako daleko, ali za svaki slucaj da upotrebim i taj termin) (ako neko uopste tako tumaci neslaganje i kritiku), vec u razmeni vidjenja. samo u tom slucaju, kada sto vise ljudi ucestvuje i deli stav – svi imamo benefit.
   – kontas li to,drugar, sa nikom koji ocigledno ne zasluzujes i ne znam u stvari ni zasto si ga uzeo…jesi li siguran da si ga dostojan, ako jesi – bilo bi lepo da nam obrazlozis, da i mi nesto naucimo od tebe.

 7. Irma Kaltwaser

  Pergola sa „V“ stubovima pojačava utisak izražene horizontalnosti. !!!
  ŠTa ovo uopšte znači ? Kakve veze ima horizontalnost za bilo čime iz porodičnog života u kući ? I kakva horizontalnost – ako se misli na jednu etažu – a ima neko stepenište.
  I unutrašnjost ne odiše toplinom doma -nego više liči na kancelarijske socijalističke prostore.
  U potrazi sam za izvođačem radova montažnih kuća , ali ovo što pročitah i videh ovde me je obeshrabrilo . Osorni odogovori na kritike koje imaju realnog osnova …onako baš odaju domaćinsku atmosferu na ovom sajtu … tipa – niko vas nije pitao za mišljenje, vaše mišljenje se nikog ne tiče – Pa zašto ste onda uopšte ostavili oociju za – ostavljanje komentara ? Radije ih pobrišite nego da se brukate odogovrima.
  U Srbiji treba gradiiti tradicionalne moravske kuće sa krovovima na četiri vode i treba raditi na funkcionalnosti prostora i prostorija a ne na naglašavanju HORIZONTALNOSTI … + mi nije jasno čemu služi ova pergola koja se sastoji od greda i nit je zaklon od sucna ni kiše … a ima i u drugim projektima betonske pergole … i tekstovi koji ih prate u bombastičnom stilu blablatruć … izgleda da uz uvećanje novca na računima raspoloživim za gradnju ne ide i uvećanje ukusa i stila .. Na fejsbuku imam nekog majstora iz Italije koji renovira stare seoske kuće i njegovi radovi su pava remek dela u odnosu na ovo što vi zidate…

  1. Malinar

   Svaka čast gospođo! Da nam je više ovakvih mišljenja, gde bi nam kraj bijo. Da li biste mi prosledili kontakt vašeg majstora iz Italije? ja imam nekog iz Španije, nisam zadovoljan

  2. Ranko Radović

   Kada putujete, da li koristite tradicionalna sredstva kao što je auto ili putujete kočijama? Kada kažet „tradicionalna moravska kuća“, da li znate da ta kuća nije imala instalacije i da se mala i velika nužda obavljala u poljskom wc-u jer je wc u kući bila nezamisliva i nedopustiva stvar. Ne možete uzimati tradiciju tako selektivno.

 8. One-two

  Lepa kuća. „V“ stubovi su nepotreban detalj, kao i drvene grede na fasadi. Čemu služi pergola! ili trem ili ništa. Sem toga, odlično.

 9. Nišlijka

  Apropo topline doma, sve stoji. Prostor odaje hladnoću, kako duhovnu tako i fizičku. Odabir kolorita i elemenata je zastrašujuća kombinacija jer tih 500m2 (?) treba DOBRO ugrejati da bi se razbila makar vizuelna hladnoća (svi znamo kako boje utiču na psihu). Niste nam predstavili sve prostorije pa ne mogu da donesem dobar zaključak o funkcionalnosti kuće ali ono što mogu da kažem jeste da je kuhinja iako centralni deo doma- nevidljiva. Jedva je nađoh. Ako mene pitate, ovakve kuhinje su samo za izlog, ovde niko ne sprema jela jer se verovatno porodica hrani u restoranu, tako da su bacili pare. Ono što mi pada u oči, ljudi kao da nisu sa našeg podneblja pa ne znaju da će im otvorena vrata prema dvorištu donetu muku sa insektima a pogotovu sa muvama i komarcima. Ukoliko nemaju neko novo rešenje za insekte, onda im definitivno treba poveći komarnik. Ove grede koje nemaju funkciju su mi kič. Napravite trem, terasu, dva u jednom, ovako, bacili pare.
  I za kraj, moram da kažem da je kuća manje više, modernog, svedenog dizajna, što je ujedno i jedino za pohvalu.

 10. Arhitekta

  Upropastio ga sa V stubove… Inace extra fasade ali je upropasteno…

 11. Sladjan

  Jedna od boljih kuća koje sam imao prilike da vidim. Obisao sam pola zemaljske kugle radeci na slicnim projektima.

 12. Pejzažni arhitekta

  Ovo je tipičan primer da se ne poštuje struka. Pejzažno urejdneje ovog prelepog stambenog kompleksa kao da je radilo dete od dve godine. Nejasna su ona dva “žbunića”, tek poneko drvce. Prosto me rastuži kada vidim koliko investitori malu pažnju i sredstva poklone pejažnom uredjenju svog životnog prostora ili to prepuste nekome ko nije stručan. Pored projektovanja i podizanja zelenog prostora, potrebno je i održavanje istog. Postoje pravila gde i zašto se negde nešto sadi, što arhitekte ne znaju jer ne uče o tome. Arhitekta se bavi arhitekturu, dizajner enterijera se bavi dizajnom enterijera, a pejzazni arhitekta pejzažnim uredjenjem. Tek kada se svaka struka bude ispoštovala imaćemo savršeno ukolpljene stambene celine u kompoziciju okoline. Ovo je generalni komentar.

 13. Aca

  Hvala vam puno na ovom tekstu i slikama enterijera. Kuću sam video prošle godine kada sam prolazio Kovanlučkom i ostao na mestu zaprepašćen eksterijerom. Parkirao sam auto i sa ulice obišao kuću. Poželeo sam da je barem pogledam iznutra i mogao samo da zamislim kako to izgleda. Iz pristojnosti nisam hteo da dugo durim u kuću i brže otišao svojim putem.
  Nestvarno lep i moderan dom. Svaka čast!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *