Foto: Thijs Wolzak
Građevinarstvo, Izdvojeno

Prvi čelični most štampan 3D tehnologijom izgleda kao svemirski brod

Holandska tehnološka kompanija MX3D zvanično je predstavila prvi 3D štampani most na svetu koji će biti instaliran sledeće godine preko jednog amsterdamskog kanala.

Sigurno ste primetili da na našem portalu vrlo često pišemo o dometima 3D štampanja. Nedavno smo pisali o 3D štampanoj kuća čija izgradnja traje manje od dan, pa o 3D štampanim stolicama od kukuruznog skroba kao i o prvom na svetu prednapregnutom betonskom mostu koji je nastao 3D štampom. Ostajemo u sferi mostova ali menjamo materijal. Naime, u Holandiji je izgrađen prvi na svetu čelični 3D štampani most!

Na izgradnji ovog mosta radila su četiri robota, a upotrebljeno je pet tona nerđajućeg čelika i preko 1.000 kilometara žice. Štampanje objekta koji izgleda kao da je upravo doleteo iz neke daleke galaksije, trajalo je čak šest meseci!

3d stampani most mx3d (2)
Osnovna konstrukcija mosta; foto: Joris Laarman Lab

Most dužine 12 a širine šest metara može da ponese teret 30 ljudi.

Most Mx3D dizajnirao je tim Joris Laarman Laba. Dugačak je 12, a širok oko šest metara. Tehnologijom 3D štampanja izvedena je njegova osnovna rebrasta konstrukcija, a onda su roboti na nju dodavali sloj po sloj ostatke delova mosta. Konstrukcija bi mogla još malo da se uglača, ali je kompanija odlučila da zadrži njegov sirovi izgled.

Za izradu mosta iskorišćeno je pet tona nerđajućeg čelika i preko 1.000 kilometara žice

Kao iz naučno-fantastične priče

Joris Laarman izjavio je za Gizmodo da im je i dalje pomalo čudno da vide most u punoj veličini u svojoj radionici: „Deluje kao da se nalazimo u nekoj SF priči jer most ne liči ni na šta iz naše okoline. Mi radimo u industrijskom brodogradilištu gde je sve strogog oblika, dok nijedna linija ovog mosta nije pravilna„.

Četiri robota štampali su most šest meseci; foto: Olivier de Guijter

Most za Mars?

MX3D ima za cilj da sa ovim projektom pokaže pun potencijal napredne multi-axis 3D tehnologije štampanja. Trenutno, njihovi klijenti dolaze iz građevinske industrije, arhitekture i brodogradnje, ali se nadaju da će uskoro probiti i te konvencionalne granice. Naime, oni se nadaju da će se u budućnosti njihovi roboti koristiti za štampanje lakih konstrukcija – i to ne samo mostova i drugih građevinskih objekata, već i kolonija na Marsu!

Most izgleda kao NLO

Spisak saradnika koji su radili na ovom projektu nije mali. Prvo, tu je kompanija Arup koja je projektovala strukturu mosta, pa zatim stručnjaci iz Heijmansa, kao i kompanija AcelorMittal koja se bavi metalurgijom. Osim njih, na projektu su sarađivali studenti i profesori sa lokalnih univerziteta.

Na projektu je učestovao veliki broj inženjera, profesora i studenata; foto: Adriaan de Groot

Inauguracija u 2019.

Most MX3D biće instaliran preko kanala Oudezijds Achterburgwal u Amsterdamu najverovatnije u 2019. godini. No, pre nego što se to desi, moraće da prođe testove opterećenja. Za sada je sigurno da most može da izdrži težinu 30 ljudi.

MX3D hala u koju je sleteo vanzemaljski brod; foto: Photo: Thijs Wolzak

Pogledajte video pravljenja mosta:

Foto: via MX3D

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *