Izgleda kao tapeta, ali nije! Foto: RollerRock
Izvođenje, Molerski radovi

Kako se kreči dekorativnim valjcima

Ne, to nije tapeta! To je metoda krečenja dekorativnim valjkom s mustrama. Pogledajte kako teče postupak molovanja valjcima od silikonske gume.

Tokom jednog raspremanja tavana, Nataša Šuka naletela je na stare kalupe za pravljenje dekorativnih valjaka koje je još davnih godina izradio otac njenog svekra. Iako na početku nije znala šta da radi sa njima, vrlo brzo je shvatila da ove starinske mustre mogu odlično izgledati u savremenim enterijerima, a da se stari zanati na velika vrata vraćaju u naše domove. Međutim, prvo pitanje koje vam verovatno pada na pamet jeste kako se kreči ovim dekorativnim valjcima. Odgovor daje portal Dizajn enterijera za koji je Nataša iz begečke firme RollerRock dala celo upustvo.

Potreban vam je dekorativni valjak, aplikator sa sunđerom, odgovarajuća boja i posudu za boju; Foto: RollerRock

Preporučuje se da se za farbanje zidova koristite akrilne boje jer nemaju miris, brzo se suše i lako se peru.

Bitno je obezbediti sve što je potrebno od materijala za dekorisanja željene površine: dekorativni valjak, aplikator sa sunđerom, odgovarajuću boju i posudu za boju.

Pre dekorisanja željene površine, najbolje je odraditi probni otisak radi prenošenja bolje na dekorativni valjak. Samim tim, ako niste sigurni, bićete u prilici da se izvežbate pre samog početka i pri tom proverite da li ste dobro okrenuli dekorativni valjak.

Namestite sunđer na aplikator, zatim u posudu sipajte željenu boju. Sunđer ravnomerno natopite bojom, a tek potom stavite dekorativni valjak. Valjak se vuče od vrha ka dole ravnomernim pritiskom, sledeći red isto bez nepotrebnog odvajanja.

Valjci se uvek koriste u istoj tački ili naizmenično za postizanje ujednačenog otiska. Neki valjci zahtevaju uklapanje i u tom slučaju svaki red počinjete naizmenično.

U zavisnosti od površine farbanja, sunđer se mora ponovo natopiti bojom nakon 1-3 kruga (u zavisnosti od dezena valjka). To se radi tako što se skine dekorativni valjak, sunđer ponovo natopi bojom, a zatim vrati valjak.

Valjak i sunđer se lako održavaju, pranjem sa četkicom mlakom vodom. Ono što je, pored valjaka, neophodno za rad jeste aplikator sa sunđerom koji služi za prenošenje boje na valjak. Njegova upotreba je takođe jednostavna, sunđer se natopi bojom i to je upravo ono što prenosi boju na valjak pa na zid.

Dekorativni valjci se najbolje uklapaju shabby chic stil; Foto: RollerRock

Samo akrilne boje

Što se tiče farbe, dovoljno je da se u bilo kojoj farbari kupi boja za zidove, možete kupiti gotovu boju, a možete (ako ste slobodnijeg duha) kupiti belu, pa uz pomoć raznih tonera praviti boje po svom ukusu. Preporučuje se da se za farbanje svih površina koristite akrilne boje iz tri razloga: nemaju miris, brzo se suše i lako peru.

Nataša kaže da upotreba ovih valjaka ne zaustavlja se na dekoraciji zidova. Mogu se ukrašavati drveni nameštaj, tkanine, papir ili bilo koja druga ravna površina uz korišćenje odgovarajuće vrste boje.

Koliko koštaju dekorativni valjci

Više o cenama dekorativnih valjaka kao i njihovoj nabavci pročitajte ovde.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *