Pobednik se vraća na svoje mesto; Foto: Twitter @PobednikSK
Aktuelno

Pobednik se vratio na Kalemegdan

Simbol Beograda, koji je izradio Ivan Meštrović, građani će ponovo moći da vide na starom mestu od petka. Danas do 16 sati on će se nalaziti pored svog postamenta gde će svi posetioci Kalemegdana moći da mu priđu i da Pobednika vide izbliza.

Postavljanje spomenika planirano je za petak i trajaće oko dva sata. Zbog toga će tokom prepodneva Kalemegdanska tvrđava biti zatvorena, piše N1. Nevenka Novaković iz Zavoda za zaštitu spomenika navodi da je restauracija Pobednika koštala oko 200.000 evra i da je spomenik morao da bude restauriran, jer je bio u lošem stanju.

„Bilo je neophodna rekonstrukcija zbog stabilnosti, jer su mikropomeranja spomenika postojala od samog postavljanja. Temelji su stabilizovani, zatim je demontirana skulptura i transportovana u atelje… Radovi su bili spasavalački, bila je u toliko lošem stanju, a postojala je mogućnost i da skulptura padne“, rekla je.

Uporedo sa restauracijom skulpture u ateljeu Kuzmanović, rađeni su i radovi na postamentu i stubu na Kalemegdanu.

Danas 13.2. do 16 sati će se nalaziti pored svog postamenta gde će svi posetioci Kalemegdana moći da mu priđu i da Pobednika vide izbliza. Foto: Twitter @PobednikSK

Rupe od metaka i gelera

„Na samoj skulpturi bilo je neophodno intervenisani na 60 mesta, 30 i nešto rupa je postojalo od metaka i gelera, bilo je i pukotina na mestima na kojima su prethodno zavareni delovi bili rastavljeni, pa je unutar spomenika prodirala voda i pravila oštećenja“, dodala je Novaković.

Ona je naglasila da je izgled Pobednika ostao isti. „Na formi nije vršena nikakva promena, te komentari o nekoj izmeni izgleda Pobednika nisu tačni. Znate, i kad operete prljavu čašu, ona drugačije izgleda“, kazala je.

Sagovornica N1 je rekla i da bi u budućnosti trebalo uspostaviti „kulturu redovnog održavanja spomenika“.

Finale pripreme pred povratak:

Pobednik stiže u svoj Beograd:

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. бака Штрумпф

    Očigledno je da su se restauratori malo zaneli i potpuno izmenili izraz lica Pobedniku. Dok je pre restauracije lice imalo izgled moći, pravog pobednika, nakon restauracije Pobednik izgleda kao da samo što nije zaplakao.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *