Aktuelno

Arhitektura za čovečanstvo: Obnova Haitija nakon zemljotresa

U toku prethodnih pet godina od katastrofalnog zemljotresa u Haitiju, završeno je skoro 50 projekata, u koje spadaju kuće, lekarske ordinacije, školske ustanove i poslovni objekti.

Architecture for Humanity u saradnji sa mnogobrojnim dobrotvornim organizacijama, stručnjacima iz oblasti arhitekture i građevinarstva kao i sa lokalnom zajednicom, uspešno su završili petogodišnju obnovu Haitija, nakon zemljotresa koji je zadesio ovu zemlju 2010.godine.

To je je neprofitna organizacija sa sedištem u San Francisku. Ova organizacija uključuje se u obnovu ili izgradnju određenih mesta ili područja na poziv zajednice ili se aktiviraju samoinicijativno nakon katastrofa izazvanih od strane prirode ali i čoveka. Oni se bave angažovanjem stručnjaka u proces obnove, kao i planiranjem i upravljanjem projekata uključujući i druge dobrotvorne organizacije, ali pre svega i lokalnu zajednicu.

Mišljenja su da su najbolja rešenja, lokalna rešenja.

haiti02

Ova humanitarna organizacija objavila je krajem 2014. godine kraj svog programa obnove na Haitiju. U toku prethodnih gotovo pet godina završili su skoro 50 projekata, u koje spadaju kuće, lekarske ordinacije, školske ustanove i poslovni objekti.

haiti03

Na ovim projektima nisu radili samo stručnjaci iz njihove kancelarije u Haitiju, već su što je više moglo uključili u proces i lokalne talente iz oblasti arhitekture i građevinarstva. Novi izgled ove zemlje rezultat je petogodišnje posvećenosti, odricanja i dobre volje hiljada ljudi, kako iz Haitija tako i iz inostranstva.

haiti04

 

Jedni od saradnika udruženja Architecture for Humanity, bile su dobrotborne organizacije koje su osnovali glumac Ben Stiller, investitor Warren Buffett, pevačica Shakira i izvršni direktor sajta za trgovinu preko interneta Amazon, Jeff Bezos. Oni su zajedno radili na izgradnji škola na Haitiju.

haiti05 haiti07

Ovakvi poduhvati i postojanje dobrotvornih organizacija kao što je Architecture for Humanity daju nadu da u svetu postoji saosećajnost, dobro srce i dobra volja za inicijativu.

haiti06

haiti09

haiti08

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *