Aktuelno

Kanalizacioni otpad iz najviše zgrade na svetu odvozi se cisternama!?

Kada u Burj Khalifi obavite nuždu znajte da će otpad za vama neko da odveze kamionom.

Verovatno ste mislili kako Burj Khalifa, najviša zgrada na svetu za čije podizanje su bila potrebna impresivna inženjerska znanja, ima jednako impresivan kanalizacioni sistem. Nažalost, to nije slučaj pošto ova kula zapravo uopšte nije povezana na gradsku kanalizacionu mrežu. Verovali ili ne, sav otpad iz toaleta zapravo se transportuje ne cevima već cisternama! Ovaj neverovatan podatak će vas verovatno zapanjiti i sigurno ćete ga imati na umu ako budete išli u WC u Burj Khalifi…

Kate Ascher autor knjige Anatomija nebodera objasnila je šta se zapravo dešava sa Burj Khalifom i većinom ostalih velikih objekata u Dubaiju. Nijedan od njih zapravo nije spojen na gradski kanalizacioni sistem jer on jednostavno nema kapacitet da primi toliku količinu otpada.

U intervjuu za NPR, Kate je objasnila kako funkcioniše ovaj sistem:

Neki neboderi mogli bi da se priključe na gradsku kanalizacionu mrežu ali se kod velike većine otpad zapravo iznosi kamionima. Cisterne često čekaju i po 24 časa u redu pre nego što istovare otpad na deponiju gde se on odlaže i reciklira!

Gizmodo je izračunao da Burj Khalifa sa svojih 35.000 stanara ima oko 7 tona izmeta dnevno. Na to treba dodati još svu vodu koja se potroši na tuširanje, pranje zuba i slično, što je ukupno oko 15 tona dnevno. To je ogromna količina kanalizacionog otpada koja negde mora da se sprovede. To se, nažalost, radi kamionima.

Neefikasnost ovakvog kanalizacionog sistema je nešto oko čega se zaista treba zapitati. Mega-zgrade jesu lepe i pravi su inženjerski poduhvati ali bi trebalo razmišljati i o tome kako takvi objekti utiču na grad u kojem se nalaze. Lepo je raditi i živeti u zgradi kao što je Burj Khalifa ali ako kanalizacioni otpad treba da se transportuje na prilično skup i neefikasan način kao što je to odvoz cisternama, onda u celoj toj koncepciji nešto ne valja.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Mihajlo

    Имам утисак да се живели у Дубаију и имате гајбу у Бурж Калифи па можете да процењује те ваљаност и оправданост градње

Ostavite odgovor

Obavezna polja *