Aktuelno, Saloni

Raport: Beogradski Dani Orisa 2012

Preko 800 posetilaca na Danima Orisa okupilo se juče u Domu sindikata u Beogradu gde su mogli da vide prezentacije poznatih arhitekata.

Prvo se predstavio Srđan Jovanović Weiss koji se osvrnuo na njegove dosadašnje radove objašnjavajući publici tok kreatanja njegove karijere – od studenta do priznatog svetskog arhitekte. Svaka arhitektura treba da ima svoj misao pa čak i utopijski projekti kao što je Ordos 100 u Kini na kojem je i on učestvovao.

Sledeći na redu bili su Dva arhitekta iz Hrvatske koji su predstavili svoje veoma poznate i dobro primljene projekte stambenih objekata. Od njih se moglo naučiti kako razdavanjem i udubljivanjem jednostavnanih geometrijskih formi poput kocke mogu da se dobiju efektni stambenjaci.

Projekat kuće u Hercegovini od Dva arhitekta bio je najzapaženiji

 

Španac Alberto Campo Baeza je na profesorski način objasnio kako je minimalizam glupost ali je traženje esencije u jednostavnim formama ključ uspeha. Zbog toga su masivni betonski odnosno kameni elementi toliko karakteristični za njegovu arhitekturu.

Na kraju je svoje izglaganje imao Boris Podrecca koji je prikazao svoje impozantne projekte širom sveta a najviše pažnje posvetio je kontroverznom rešenju poslovno stambene zgrade na Cvjetnom trgu u Zagrebu.  Podrecca je istakao da arhitektura nije umetnost već se vešto koristi umetnošću.

Zlatni sponzor Dana Orisa u Beogradu bio je EuroDOM koji je specijalno za ovu priliku doveo Corradoa Ferlogia – direktora fabrike keramičkih pločica Florim – koji je na šarmantan, italijanski, način predstavio bogat asortiman ove renomirane kompanije.

EuroDOM je potom organizovao koktel u svom salonu na koji je došlo veliki broj zvanica a služeni su italijanski specijaliteti zajedno sa italijanskim pivom i dobrim Prosecco vinom.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. senka

    Mislim da je najbolje predavanje imao Zoran iz Dva arhitekta.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *