Dobro rešenje za male stanove
Arhitektura

Koja je minimalna površina garsonjere

Posetioci sajta Gradnja.rs su u više navrata postavljali pitanja o minimalnim dozvoljenim dimenzijama malih stanova. Evo odgovora!

Prema Nacrtu jedinstvenih tehničkih uslova za projektovanje i građenje stambenih zgrada i stanova iz 2008. godine, minimalna površina garsonjere je 24 kvadratna metra. Površina sobe ne sme biti manja od 16 m2 dok površina kupatila treba da je minimum 3,3 kvadratna metra.

Garsonjere moraju sadržati sledeće: ulazni deo, sobu, nišu za kuvanje i kupatilo sa WC-om, tuš kadu minimalne dimenzije 80 cm, umivaonikom i mestom za mašinu za veš.

Površina sobe ne sme biti manja od 16 m2 dok površina kupatila treba da je minimum 3,3 kvadratna metra.

Minimalna širina ulaznog dela je 120 centimetara dok visina prostorija ne bi trebalo biti niža od 260 cm. Temperatura grejanih površina ne sme biti manja od 20 stepeni dok je u kupatilu minimalna temperatura 22 stepena.

Ovaj Nacrt koji su izradili prof. Darko Marušić, prof. Svetlana Vuković, prof. Dušan Krstić i Dušan Radovanović i ima za cilj da predloži minimalne uslove koji se odnose na izgradnju stanova za tržište.

Nažalost, u Srbiji se zadnjih 20 godina grade stanovi bez Pravilnika za stambenu izgradnju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Knezevic Z

  Jos kada bi investitori i projektanti postovali ove odredbe…

 2. Ankica

  Po “ Pravilniku o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada i stanova“ koji je u primeni od 1.06.2013.god, projektanti su u obavezi da uz tehničku dokumentaciju prilože i svaku stambenu jedinicu u posebnom prilogu. U Pravilniku su, između ostalog, navedene minimalne dimenzije stambenih jedinica kao i delova istih. Minimalna površina za garsonjeru je 27,5m2, gde je dn.soba min.16m2, min.širina dn.soba je 3,3m, a za kupatilo min.180cm P=2,6m2

 3. Nenad

  Kako se zove prostorija koja ima manju povrsinu od garsonjera,
  tj. ukupno 19,31m2?

 4. Saban

  Sambena jedinica manja od 20m2 se u narodu naziva PRCVARNIK

Ostavite odgovor

Obavezna polja *