Softver

Autodeskov alat od fotografija sa iPada pravi 3D model

Sviđa vam se neki predmet i hteli biste da napravite njegovu repliku? Uslikajte ga, napravite 3D model i odštampajte ga na 3D printeru.

Novi Autodeskov softver pod imenom 123D namenjen je širokom krugu korisnika koji na jednostavan način žele da naprave 3D model od postojećih oblika a potom ga iskoriste u programu za renderovanje ili da ga odštampaju na 3D štampaču. Već je dostupan na PC-u a uskoro će moći da se koristi i na iPadu.

Kako stvar funkcioniše? Željeni objekat treba da ufotkate sa svih strana u što većem broju fotografija (Autodesk preporučuje između 50 i 70 fotki) i potom ih uvezete u program 123D. Slike moraju ujedanačene po pitanju osvetljenja (bez upotrebe blica) da bi se dobio optimalan rezultat.

Kako bi proces još više približio korisnicima, Autodesk planira da početkom aprila izbaci aplikaciju za iPad koja će elimisati upotrebu fotoaparata i PC-a. Fotkanje iPadom, modeliranje na ekranu osetljivom na dodir i potom štampanje na 3D štampaču biće još jedan adut ovog popularnog Appleovog gadgeta.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Ovo je prva na svetu 3D odštampana soba! | Gradnja

    […] Pročitajte i o Autodeskovom programu koji od fotografija pravi 3D model. […]

Оставите одговор

Obavezna polja *