Softver

Ovo je prva na svetu 3D odštampana soba!

3D štampanje je osvojilo svet medicine i dizajna, a sada je vreme da nađe svoju pravu primenu i u arhitekturi.

Majkl Hansmajer i Bendžamin Dilenburger predstavili su prvu na svetu 3D odštampanu sobu! Ova instalacija, teška 11 tona, visoka 4 metara i široka  12 metara, odštampana je s neverovatno detaljnom završnicom u baroknom stilu.

Odštampana 3D soba izgleda, doduše, kao istorijski hram. Ona je isprintana u više velikih komada tokom mesec dana, a zatim su delovi sastavljeni na licu mesta u jednom danu. Komadi su zatim polirani tako da su spojevi postali praktično nevidljivi.

3d-stampana-soba-1 3d-stampana-soba-2

Složen program koji se koristio za dizajn ove veoma kitnjaste sobe iz baroknog perioda, zasnovan je na algoritmu kojeg je razvio Hansmajer. Algoritam se može koristi ne samo za ugrubo formiranje prostorije već i za najsitnije detalje na dekorativnim elementima. Nedavni napredak u 3D tehnologiji štampe omogućio je realizaciju impozantih projekata kao što je ova 3D štampana soba. Umesto korišćenja specijalnih (i skupih) materijala za štampu, arhitekte su sobu ištampale sobu koristeći kombinaciju peska i vezivnog agensa. Kada agens veže, materijal ima svojstva sličnim peščaru.

Da li ovo znači da kamenoresci mogu da idu u penziju?

3d-stampana-soba-3 3d-stampana-soba-4 3d-stampana-soba-6

Pročitajte i o Autodeskovom programu koji od fotografija pravi 3D model.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *