Izvođenje

Revolucija u zidanju: Kako odštampati kuću za 24 sata (video)

Revolucionarni robot profesora Behrokha Khoshnevisa sa Univerziteta Južne Kalifornije može isprintati celu dvospratnicu u samo 24 sata.

Ova tehnologija razvijena je na kampusu u Los Anđelesu, a nedavno je zainteresovala NASA-u kao i nekoliko velikih građevinskih kompanija. 3D štampač koji je osnova za izgradnju to jest printanje kuće zasnovan se na načelima slojevitog štampanja velikih objekata primenom procesa contoure craftinga.

3D štampač ima dve dizalice koje imaju ulogu „ruku“ te prečku koja nosi glavu za ispis. Štampač se kreće po pruzi koje su postavljene oko lokacije gradnje pa tako može da radi na svim delovima kuće istovremeno. Profesor Khoshnevis uveren je da ovakav štampač može da izgradi celu dvokatnicu u manje od 24 sata. Pre početka štampanja kuće potrebno je postaviti temelje i dovratnike, a u zavisnosti od visine prozora i okvire za prozore. Ostatak procesa je uglavnom automatizovan pa se u vrlo kratkim rokovima dovršava izgradnju stambene jedinice.

Inovativna tehnologija 3D ispisa velikih struktura mogla bi unese revoluciju u građevinsku industriju i pomoći u zadovoljenju rastuće potražnje za stanovanjem širom sveta. U međuvremenu, NASA je profesoru Khoshnevisu dala financijsku potporu za početak eksperimentisanja izgradnje sličnih struktura na Mesecu.

robot-zida

Pogledajte i prvu na svetu odštampanu sobu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Kinezi kreću s masovnim štampanjem kuća | Gradnja

    […] Pogledajte kako se može odštampati cela kuća za 24 sata. […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *