Izvođenje

Kako sanirati zidove i fasadu nakon poplava

Stručnjaci kompanije JUB savetuju čitaoce portala Gradnja.rs kako da saniraju unutrašnje zidove i termoizolacione fasade.

Pre samo nekoliko dana, u prvom talasu poplava ljudima koje je širom Srbije zadesila poplava bile su potrebne pumpe za prljavu vodu, izuzetna fizička i mentalna snaga za spašavanje života i iznošenje oštećenih stvari iz enterijera. Sada, u fazi rekonstrukcije objekata, potrebno nam je puno znanja i iskustva da bi smo mogli sanirati sve posledice štete nastale ekstremnim vremenskih prilikama. Koji su sledeći koraci koje treba učiniti u sanaciji i kako dugoročno otkloniti štete na unutrašnjim i spoljnim zidovima (fasadama) nakon povlačenja vode ?

vlazan-zid-sanacija

Sanacija oštećenih ili pokvašenih unutrašnjih zidnih površina

Da bismo zidove i plafone vratili u prvobitno stanje potrebno je primeniti sisteme tehničkih mera koje se razlikuju u zavisnosti od stepena oštećenja. Pre ponovnog bojenja unutrašnjih površina suočavamo se sa raznim infekcijama zidova, flekama i posledicama poplave, te stoga moramo dobro pripremiti površinu pre bojenja.

U sledećih par primera ćemo prikazati najčešće situacije koje se mogu javiti nakon povlačenja vode:

SANACIJA MALTERA

U slučaju gde dolazi do potpunog odvajanja grubog maltera od nosivog zida (opeke, betona … ) potrebno je primeniti građevinski postupak kao kod novogradnje. Popravka svih instalacija, malterisanje, gletovanje pa bojenje.

SANACIJA GLETA

1. Glet masu koja se delimično ili potpuno odvojila od grubog maltera potrebno je mehanički ukloniti i na inficirani zid, na kojem se usled povećane vlage u prostoru javila plesan ili buđ, naneti biocidni rastvor Algicid, sredstvo za uništavanje zidnih plesni.
2. Nakon toga se aplicira MARKpro osnovni premaz.
3. Gletujemo pomoću MAKRpro glet mase.
4. Sledeća faza je nanos sredstva Denikol koje efikasno izoluje fleke koje prilikom vlaženja izlaze kroz film glet mase i boje te nakon sušenja ponovo stvaraju fleke na prebojenim površinama.
5. Kada se osuši sredstvo za izolaciju fleka zid odnosno plafon je spreman za nanos paropropustljive boje Jupol Classic, u koju dodajemo Jubocid sredstvo za sprečavanje nastanka zidnih plesni.

SANACIJA BOJE

U slučaju da se prodor vode u prostorije kratko zadržao i napravio samo estetska oštećenja sanacija je manje komplikovana i nije tako kompleksna.

1. Najpre na površinu nanosimo Algicid koji se suši 8 sati.
2. Nakon toga se nanosi paropropustljivi izolator fleka Denikol koji se suši 48 sati!
3. Zidove bojimo Jupol Classic-om u koji dodajemo Jubocid.

Kao brzo rešenje sanacije površina perivom bojom može se upotrebljavati sistem koji obuhvata nanos Algicida, osnovnog premaza Jupol Gold (razređen sa vodom 1:1) i specijalne unutrašnje zidne boje Jupol Block koja u sebi sadrži blokatore fleka nijansirane u željenoj nijansi.

Paropropustljivost novougrađenog sistema je izuzetno važna. U slojevima zida je zarobljen deo vlage koji u dužem vremenskom periodu treba da evaporira van zida. Svi predloženi materijali u procesu sanacije su paropropustljivi tako da omogućavaju nesmetano odvijanje ovog procesa a u isto vreme garantuju i zdravu klimu u prostoru.

Sanacija termoizolacionih sistema fasada nakon poplava

Obnova fasadnih površina, koje su nakon poplava namočene vodom te je pri tome je došlo do oštećenja u obliku fleka, mrlja ili odvajanja i ljuštenja nanosa, od običnog obnavljajućeg bojenja se razlikuje pre svega u pripremi podloge. Način sanacije je poseban u zavisnosti od vrste i intenziteta oštećenja. Poseban problem predstavljaju površine koje su bile u dodiru sa vodom zagađenom fekalijama, izlivenim uljima, odnosno naftom ili sa toksičnim i drugim opasnim materijama. Postupak sanacije takvih površina je zahtevan i može se definisati samo nakon posete tehničkog lica na objektu.

Najveći izazov predstavlja blokada lako i brzo rastvornih materija u vodi koje ne možemo odstraniti, a koje su u spoljnom delu termoizolacionog sistema ostali nakon sušenja. Blokada nije uspešna ako se nakon nanosa osnovnih premaza i boja na bazi vode ove fleke rastope i isplivaju napolje , što izaziva novo formiranje nezavisne fleke na osušenom filmu novo nanesene boje.

Sanacija fasadnih površina sa ugrađenom izolacijom od ekspandiranog (EPS) ili ekstrudiranog (XPS) polistirena, se izvodi u narednim koracima:

revitalcolor.ag.16l1. Sa flekavih odnosno zaprljanih fasadnih površina operemo fleku sa toplim vodenim rastvorom univerzalnih sredstava za čišćenje (po potrebi fleke odstranimo sa mekom četkom) i očišćene površine operemo sa čistom vodom;
2. Fasadne površine je potrebno sušiti najmanje mesec dana, jer su svi dalji sanacioni postupci smisleni samo ako je vlažnost zidnih površina ispod 5%;
3. Osušene fasadne površine premažemo sa razređenim proizvodom Jukol primer (Jukol primer : voda = 1:1);
4. Fasadne površine zatim prebojavamo sa paropropustljivom mirkoarmirnom fasadnom bojom Revitalcolor AG (dvoslojni nanos) nijansiranje po želji investitora na JUMIX miks mašinama u celoj Srbiji.

Fasadni termoizolacioni sistemi na mineralnoj vuni se vodom previše namoče tako da se do zime nemogu osušiti. Ako se budu zamrzli na njima će doći do nepopravljivih oštećenja. Zato se namočen deo fasade odstranjuje u potpunosti od tla do 20cm iznad vidljive zone namakanja poplavnom vodom . Nakon toga se vrši zamena sa novom oblogom od vune ili sa manje upojnom termoizolacionom oblogom ( ekspandiran ili ekstrudiran polistiren ). Da bi sastav novougrađene i postojeće fasadne obloge bio ravan i što manje uočljiv, namočeni deo fasade isecamo sa kružnom ili ugaonom testerom. Oblikujemo ga sa fugom, koju nakon ugradnje završnog sloja maltera zapunimo sa trajno elestičnom masom.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Biljana

    Vredne informacije, svaka čast. S obzirom na broj komentara treba marketing uraditi i na drugi način jer pitanje je koliko poplavljeni u ovom momentu mogu pratiti internet.

  2. Marija

    Imam fleke na plafonu od poplave.Majstor je mazao uljani fasadex ali nije prekrilo. Dva puta je mazao sa poludisperzijom u koju smo stavili jubocid. Šta dalje?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *