Izgled novog Žeželjevog mosta
Aktuelno, Izvođenje

Počinje da se gradi Žeželjev most

U sledećih mesec dana počinju radovi na gradnji novog Žeželjevog mosta, izveštava Blic. Završetak se predviđa do kraja 2013. godine.

Novi most biće dugačak 474 metra, imaće dva železnička koloseka, dve kolske i dve pešačko-biciklističke staze.

Prvobitno bilo predviđeno da će gradnja koštati 60 miliona evra, ali da se nakon raspisanog tendera ispostavilo da će cena novog mosta biti 45,3 miliona evra. Ugovor o gradnji su potpisali šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, generalni direktor „Železnica Srbije“ Milovan Marković i predstavnik konzorcijuma graditelja Hose Alehandro Serano.

Na početku će se raditi na ojačanju postojećih stubova dok će na obali reke će početi sklapanje čelične konstrukcije novog drumsko-železničkog mosta.

.

Izgled novog Žeželjevog mosta

Izgradnju novog, po uzoru na srušeni Žeželjev most, sufinansiraju EU, Vojvodina i grad Novi Sad, dok su „Železnice Srbije“ preuzele prava i obaveze investitora u ime Srbije. Izgradnju čelične konstrukcije mosta finansiraće EU, u vrednosti od oko 26,2 miliona evra. Vojvodina i Novi Sad finansiraće demontažu privremenog i montažu novog mosta. Izvođać radova biće konzorcijum koji čine „Azvi”, „Tadei” iz Italije i „Horta Koslada” iz Španije.

.

Izgled srušenog Žeželjevog mosta
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *