Rifat Čadirži preminuo je u 93. godini u Londonu; Foto: Tamayouz Award Instagram
Aktuelno

Od Covida-19 preminuo irački arhitekta Rifat Čadirdži koji je sarađivao s našom strukom

Irački arhitekta bio je poznat i na prostoru bivše Jugoslavije, a ponajviše arhitekti Zoranu Bojoviću s kojim je lično sarađivao dok je radio u Energoprojektu.

Otac iračke arhitekture Rifat Čadirdži preminuo je u 93. godini, 10. aprila u Londonu, nakon posledica prouzrokovanih koronavirusom. Rođen je 1926. godine u Bagdadu, a njegova brojna dela mogu se videti duž celog Iraka, piše National.

Neki od njegovih najprepoznatljivih dela uključuju Spomenik slobode na Trgu Tahrir, sedište kompanije Tobacco Monopoly iz 1965. godine, zgradu Pošte u Bagdadu iz 1975. godine i Spomenik Neznanom junaku iz 1959. godine, koji je srušen 1982. a potom 2003. godine zamenjen statuom Sadama Huseina.

Rifat Čadirdži bio je poznat i na prostoru bivše Jugoslavije, a ponajviše arhitekti Zoranu Bojoviću iz Energoprojekta.

Rifat Čadirdži bio je poznat i na prostoru bivše Jugoslavije, a ponajviše arhitekti Zoranu Bojoviću iz Energoprojekta, vodećoj građevinskoj kompaniji u bivšoj Jugoslaviji, s kojim je lično sarađivao dok je radio na projektima u Iraku. Arhitekta Bojović je dosta radio u ovoj zemlji, a njegovi najpoznatiji projekti bili su, između ostalog, Rezidencijalni kompleks Al Khulafa u Bagdadu, dok je Bojović u Srbiji poznat po projektu podzemne železničke stanice sa šoping centrom Vukov spomenik.

Spomenik Neznanom junaku iz 1959, koji je srušen 1982. godine; Foto: RifatChadirji.com

Uticaj na čitavu arapsku regiju

Nakon sticanja znanja iz arhitekture, Čadirdži je započeo svoj „arhitektonski eksperiment“ u Bagdadu. Spajajući ključne karakteristike iračke lokalne arhitekture i savremene tendencije, njegov rad često je usklađivao tradiciju i moderno vreme. Nazvan „internacionalni regionalizam“, ovaj pristup arhitekte uticao je na razvoj čitave arapske regije. Iako ga neki mogu nazvati modernistom, njegov rad se sastojao u konceptualizaciji elemenata tradicionalnih zgrada i njihovoj reprodukciji u savremenom okruženju.

Zgrada u Iraku; Foto: RifatChadirji.com

Uticajna porodica

Rifat je poticao iz uticajne porodice – njegov otac, Kamil Čadirdži je bio predsednik Nacionalne demokratske stranke. Kamilov život dokumentovao je Rifat koji se bavio i fotografijom, a ovaj irački arhitekta bio je i važna kulturna figura između 1950-ih i 1970-ih, kao član umetničke grupe Modern Bagdad Group.

Arhitekta koji daje odgovore

Rifat Čadirdži je dobitnik nagrade predsednika Aga Kana 1986. godine, a njegov rad privukao je pažnju i svetske struke što je rezultiralo počasnim članstvom u Kraljevskom institutu britanskih arhitekata (RIBA) i Američkog instituta za arhitekte. Godine 2017. dobio je nagradu Tamayouz Excellence Award kada je naglašeno da Čadirdži pruža projekte koji „stavlja u prvi plan trenutne izazove sa kojima se suočavaju zajednice u Iraku i na njih daje odgovore“.

Podsetimo, od posledica prouzrokovanih Covid-19 virusom preminuo je i italijanski arhitekta Vitorio Gregoti kao i američki arhitekta Majkl Sorkin.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *