Objekat omogućava posetiocima da ostvari karakterističnu vezu s prirodnim okruženjem iz nove perspektive.
Izdvojeno, Konkursi

Naše arhitektice u finalu konkursa za vidikovac u Norveškoj

Vanja Spasenović i Darija Rašeta osmislile su objekat koji predstavlja ekstenziju litice fjorda s kojeg se može posmatrati norveška priroda ali i polarno svetlo.

Tematski okvir međunarodnog konkursa Viewpoint of the Fjords, koji je organizovao Arquideas, zahtevao je projektovanje vidikovca, odnosno karakterističnog prostora za posmatranje i uživanje u prirodi Geirangerfjorda na jugozapadu Norveške. Naš tim kojeg su činile mast. inž. arh. Vanja Spasenović i mast. inž. arh. Darija Rašeta postigao je veliki uspeh jer je njihov projekat Skywalk jedan od petnaest selektovanih finalista od 216 pristiglih radova iz 39 različitih zemalja.

Projekat Skywalk jedan od petnaest selektovanih finalista od 216 pristiglih radova iz 39 različitih zemalja

Tenzična pozicija objekta koji „visi“ sa litice dodatno je naglašena čeličnom prostornom rešetkom.

Okosnicu projekta Skywalk čini stvaranje jedinstvenog iskustva prostora kroz objekat koji predstavlja ekstenziju litice fjorda. Objekat omogućava posetiocima da ostvari karakterističnu vezu s prirodnim okruženjem iz nove perspektive.

Ulaskom u staklenu kapsulu, dočekani ste s neometanim pogledom na okruženje. Tenzična pozicija objekta koji „visi“ sa litice dodatno je naglašena čeličnom prostornom rešetkom, koja pored konstruktivnih karakteristika doprinosi i vizuelnom kvalitetu arhitektonskog rešenja. Arhitektura postaje sredstvo pomoću kojeg se uspostavlja kvalitetna veza između ljudskih aktivnosti i prirode i usložnjava opažanje zatečenog konteksta.

Kapsula se sastoji iz dve etaže. Prva je u potpunosti posvećena posmatranju prirode; ovde se nalazi info pult, kafić i teleskopi. Kapsula se završava auditorijumom u kome posetioci mogu da posmatraju norvešku prirodu i, ako su imaju sreće, Auroru borealis, odnosno polarno svetlo. Na drugoj etaži nalaze se javni toaleti i dodatni prostor za zaposlene.

Kapsula se sastoji iz dve etaže.
Osnova
Osnova
Presek
Presek

Na konkursu Viewpoint of the Fjords pobedila je meksička arhitektica Paulina Pena sa svojim projektom Under Look, drugo mesto osvojili su Julieta Derdoy i Fidel Moyano iz Argentine sa projektom Statum, dok su treće mesto zauzeli Camilo Alvarez i Felipe Vazquez iz Urugvaja.

Novi konkurs

Arquideas je nedavno pokrenuo novi konkurs, a ovaj put je zadatak osmisliti muzički paviljon u londonskom Hajd Parku. Zanimljiva je činjenica da se u žiriju ovog međunarodnog konkursa za mlade arhitekte i studente nalazi i saradnica našeg portala, arhitektica Ana D’Apuzzo. Više detalja o tom konkursu potražite ovde.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *